Glas Javnosti

MADAGASKAR DONEO REVOLUCIONARAN ZAKON: Silovateljima maloletnika sledi kastracija

Svet
Autor: Glas javnosti

Madagaskar je ove nedelje usvojio zakon o izricanju kazne hirurške ili hemijske kastracije osuđenim silovateljima maloletnika, a tu meru je međunarodna nevladina organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel ocenila "okrutnom, nečovečnom i ponižavajućom".

Tekst zakona je početkom februara usvojio donji dom parlamenta, zatim u sredu Senat. Zakon treba još da potvrdi Visoki ustavni sud (HCC), pre nego što ga predsednik Andri Radžoelina proglasi važećim.


Prema amandmanu koji je konsultovao AFP, kazna hirurške kastracije predviđena je za „počinioce silovanja počinjenog nad detetom mlađim od deset godina“. „Hemijska ili hirurška“ kastracija predviđena je protiv silovatelja dece uzrasta od deset do 13 godina, dok je hemijska predviđena za silovatelje maloletnika između 13 i 18 godina.

AI je pozvao vlasti Madagaskara da povuku tekst, ocenjujući da hemijska ili hirurška kastracija „predstavlja okrutno, nečovečno i ponižavajuće postupanje“ i da „neće rešiti“ pitanje silovanja dece.


Ta mera takođe, prema navodima nevladine organizacije, „nije kompatibilna sa ustavnim odredbama Madagaskara protiv torture i zlostavljanja, kao ni sa regionalnim i međunarodnim standardima koji se odnose na ljudska prava“.

Madagaskar, veliko ostrvo u Indijskom okeanu, „je suverena zemlja koja ima pravo da menja ili usvaja svoje zakone“ u opštem interesu, izjavila je danas za Frans pres ministarka pravde Landi Mbolatijana Randriamanantenazoa.


„Suočeni sa porastom silovanja, morali smo da reagujemo kako bismo suzbili tu pojavu“, dodala je ministarka precizirajući da je prošle godine zabeleženo 600 slučajeva silovanja maloletnika.

Ranije je minimalna kazna bila pet godina zatvora. „Dodali smo dodatnu kaznu kastracije“, koju će dodatno izreći sudija, rekla je ona.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR