Glas Javnosti

London i Ženeva dominiraju: Ko su evropski kraljevi finansija?

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropski gradovi se žestoko takmiče da uspostave svoje pozicije kao vodeći finansijski centri, sa Londonom i Ženevom koji se ističu na vrhu liste.
Prema Global Financial Centres Index (GFCI), London zadržava vodeću poziciju u Evropi i globalno, dok je Ženeva, zahvaljujući Švajcarskom regulatornom okruženju i niskom nivou korupcije, uspela da skoči na deseto mesto na globalnom nivou.
Frankfurt je pretekao Pariz kao finansijski centar Evropske unije, zauzimajući treće mesto u Evropi i četrnaesto globalno. Ostali evropski gradovi poput Luksemburga, Ciriha i Amsterdama takođe se visoko kotiraju na globalnom nivou.


Činioci koji određuju konkurentnost finansijskog centra uključuju poslovno okruženje, reputaciju, infrastrukturu, ekonomsku slobodu i percepciju korupcije.
Pored tradicionalnih finansijskih centara, gradovi poput Amsterdama, koji je peti na globalnoj listi, ističu se u finansijskoj industriji.
Nemačka dominira u Evropi sa pet gradova među prvih 50 globalno, dok Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo takođe imaju značajnu prisutnost u ovom sektoru.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR