Glas Javnosti

LAVROV: Podržavaćemo onaj stav koji izaberu srpski narod i rukovodstvo

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski ministar spoljnih poslova komentarisao je danas situaciju na Kosovu i Metohiji. Potvrdio je podršku Srbiji i poručio da bi Evropska unija trebalo da se stidi, budući da je 2013. tvrdila da je rešila sva pitanja vezana za KiM, dok je realnost sasvim drugačija.

"Predsednik Putin je uvek govorio da Rusija podržava i da će uvek podržati onaj stav koji izaberu srpski narod i srpsko rukovodstvo", poručio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, komentarišući situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Vidimo da se Srbima podsmevaju, ako se govori o kosovskom problemu. Uz posredstvo EU, 2013. godine postignut je sporazum Beograda i Prištine o formiranju Zajednice srpskih opština. Tamo je sve napisano - kakva imaju prava, kako organizuju život, organizuju rad bezbednosnih struktura, kakva će biti situacija sa školom, jezikom, crkvom, i tako dalje", pojasnio je ministar.


Ipak, kako je dodao, "prošlo je deset godina i ništa se nije izmenilo".

Briselski sporazum je, kako ocenjuje, "zapao u ćorsokak" i Evropska unija sada ništa ne može da uradi. Jedino što može je da sada izmeni te sporazume, na čemu se, kako dodaje, i radi i to u korist premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Stoga, kako kaže, "Evropsku uniju treba da je sramota, jer od 2013. pričaju da su uspeli da reše sve probleme kosovskog pitanja, ali nije tako".

Dodao je da se onaj deo potpisanih sporazuma, koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, sada menja tako da, na kraju, "Srbi na severu Kosova nemaju nikakva prava". "Oni žele da prava Srba apsolutno budu privid, a da realna vlast ostane kod Albanaca", dodao je.

Evropska unija i ovaj problem, kao i u drugim slučajevima, rešava tako da rezultat ide u korist strane koja im više odgovara, pojasnio je Lavrov, ocenjujući da, kada se govori o Beogradu i Prištini, "bliži su im kosovski Albanci".


"Albanski faktor je jako ozbiljan", a kosovski Albanci su Uniji bliži od Srba, budući da oni žele da "uđu u NATO, i svuda žele da uđu, i verno će poštovati uputstva EU, ukoliko se samo posle ne razbukta albanska problematika na Balkanu", upozorio je.

U tom kontekstu kratko je prokomentarisao i Severnu Makedoniju, u kojoj, kako kaže, i danas predsednik parlamenta te zemlje na stolu pored makedonske zastave drži i albansku. 

Ministar se ponovo, na kratko, dotakao Srbije u kontekstu Evropske unije i poručio da Srbija na ulazak u Uniju čeka nekoliko decenija, Turska 40 godina, dok Ukrajina ulazi bez reda, "jer je nacistička država".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR