Glas Javnosti

Lavrov odgovorio na najave rata iz Evrope

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija ne želi još jedan veliki rat

Rusija ne želi da ulazi u „veliki rat“ i nema nameru da napada druge zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je istakao i da su odnosi sa SAD na dnu i okrivio Vašington za trenutno stanje.

Poslednjih nedelja visoki zvaničnici u nekoliko evropskih zemalja pozivali su svoje građane da se pripreme za potencijalnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom. Moskva je, međutim, insistirala da nema interesa da vodi rat protiv NATO-a.


Odgovarajući na pitanja u sedištu UN u Njujorku u sredu Lavrov je rekao da uprkos rastućoj eskalaciji i ratobornoj retorici, „niko ne želi veliki rat“, uključujući Rusiju.

Prema Lavrovu, SAD snose odgovornost za pojačane globalne tenzije dok optužuju Rusiju da predstavlja pretnju. On je naveo pristupanje Finske NATO-u prošlog aprila i težnje Švedske da se pridruži kao primere da Vašington „uvlači neutralne zemlje“ u blok koji predvode SAD.

Takođe je optužio SAD da sistematski uništavaju većinu mehanizama deeskalacije koji su postojali povlačenjem iz niza ključnih sporazuma o kontroli naoružanja.


Ruski ministar spoljnih poslova okarakterisao je rusko-američke odnose kao „na niskoj tački“ i istakao da su dve zemlje „praktično bez kontakata“, osim razgovora o funkcionisanju diplomatskih misija.


Ranije ovog meseca švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom pozvao je svoje sunarodnike da se pripreme za potencijalni vojni sukob, usred rastućih tenzija sa Moskvom. Prošle nedelje britanski ministar odbrane Grant Šaps predvideo je da će globalni sukob između Zapada i Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje izbiti u roku od pet godina.

Holandski admiral Rob Bauer i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus takođe su upozorili na mogućnost rata sa Rusijom, a sva ova upozorenja Vladimir Putin je odbacio kao "besmislicu", rekavši da Moskva "nema interesa" da napada bilo koju naciju NATO-a.


Glas javnosti/D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR