Glas Javnosti

LAVROV: Nekad Napoleon i Hitler danas Amerika, ništa se nije promenilo

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Američke Države su stvorile antirusku koaliciju od 54 zemlje koja, isporukama oružjem i pružanjem pomoći kijevskom režimu, nastoji da Rusiji nanese strateški poraz, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Danas su SAD ujedinile 54 zemlje u koaliciju koja pumpa Ukrajinu oružjem, koja u ovu zemlju šalje razne vojne specijaliste i stručnjake i pomaže u navođenju oružja na dalekometne ciljeve, uključujući naoružanje - rekao je Lavrov na sastanku sa predstavnicima diplomatskih misija akreditovanih u Moskvi.

Ministar je dodao da antiruska koalicija pruža pomoć Kijevu „samo da Rusija ne bi pobedila“.


On je dodao da su apsurdne izjave Zapada da bi baltičke države Švedska i Finska mogle da budu „sledeće“ nakon specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

- Nedavno je bivši generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen, koji radi kao konsultant ili savetnik tima (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog, izjavio da Zapad vidi Ukrajinu kao ‘odbrambeni bedem’ ispred Rusije. Mentalitet je sledeći: sve što je povezano sa Ukrajinom mora da se iskoristi da se Rusiji, kako kažu, nanese strateški poraz. Oni direktno kažu: ‘Ako Rusija pobedi i odbrani svoje interese u ovom ratu, onda će sledeće biti baltičke države, Švedska, Finska’ - objasnio je on.

On je naglasio da je slične izjave dao, između ostalog, i predsednik SAD Džozef Bajden.


- Apsurd ovakvih izjava je jasan svima, svakome ko se iole razume u istoriju i shvata ciljeve koje smo otvoreno, ne krijući, objavili u vezi sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini. Mi otklanjamo istorijsku nepravdu. Otklanjamo pokušaje da se ne samo preinačuje istorija naroda naše zemlje, već da se ova istorija zauvek zaboravi i savremene teritorije na kojima su Rusi i drugi narodi Rusije vekovima živeli pretvori u odskočnu dasku koju bi NATO, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koristio da ugrozi bezbednost Ruske Federacije. Ponavljam, ništa se ne menja. Napoleon i Hitler, a sada Sjedinjene Američke Države pronašli su oblik napada na Rusiju - naglasio je ruski ministar.

Lavrov je primetio da Zapad ubeđuje neke zemlje da predaju rusko oružje Ukrajini, a da o tome ne obaveste Moskvu, ruske vlasti su u kontaktu sa takvim državama.


- Postoji čisto komercijalni aspekt. Oružje, kada se isporučuje legalno, transparentno i otvoreno, isporučuje se na osnovu dokumenata, među kojima je i sertifikat krajnjeg korisnika. U skladu sa ovim sertifikatom, primalac oružja nema pravo da ga preprodaje ili preusmerava bilo gde bez saglasnosti zemlje isporučioca - objasnio je Lavrov.

Ministar je naveo da je Moskva zabeležila „nekoliko ovakvih slučajeva u poslednjih godinu i po dana“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR