Glas Javnosti

Kuća Ane Frank biće glasačko mesto na izborima u Holandiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Birači u Amsterdamu će na parlamentarnim izborima 22. novembra moći da glasaju na neobičnom mestu – u čuvenoj Kući Ane Frank, saopštio je danas taj muzej.

Gradska skupština Amsterdama je saopštila da je to inicijativa Muzeja, kojim upravlja Fondacija Ane Frank.

Uprava tog muzeja je navela da je „Kuća Ane Frank jedno od mesta koje nas podseća na ono što se može dogoditi kada demokratija i vladavina prava nestanu“ i da se nada će se mladi prijaviti da glasaju baš tu.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema je u pismu Gradskom veću napisala da će „s obzirom na situaciju u Izraelu i na palestinskim teritorijama, posebna pažnja biti posvećena bezbednosti ovog biračkog mesta“.


Birači će moći besplatno da posete Kuću Ane Frank na kanalu, jednu od glavnih turističkih atrakcija grada. Muzej će na dan izbora će biti zatvoren za druge posetioce, osim ako malo ljudi dođe da glasa.

Muzej Van Gog i džamija u zapadnom delu Amsterdama – Vestermoski takođe će ovog puta biti glasačka mesta, saopštila je Gradska skupština.

Muzej koji godišnje ugosti oko milion posetilaca je u kući u kojoj se jevrejska porodica Frank skrivala od nacista i gde je Ana (1929-1945) pisala čuveni dnevnik, jedan od najupečatljivijih izveštaja o holokaustu, koji je prodat u oko 30 miliona primeraka.

Posle dve godine skrivanja, Ana Frank i njena porodica su zarobljene 1944. Ana i njena sestra umrle su u koncentracionom logoru Bergen-Belzen 1945.

Holandija izlazi na parlamentarne izbore 22. novembra, a premijer Mark Rute je najavio odlazak iz politike posle rekordnih 13 godina na čelu Vlade. Po anketama, trka će biti teška. Nova stranka koju je formirao popularni poslanik Pieter Omtzigt zasad vodi, a odmah iza nje su tradicionalne stranke desnog i levog centra.



Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR