Glas Javnosti

KINA LANSIRALA SATELIT: Lebdeće između Zemlje i Meseca

Svet
Autor: Glas javnosti

Poletanje satelita je tek prvi korak, pošto su preostali još neki važni manevri satelita za stizanje do željene eliptične orbite Meseca

Kina je lansirala danas relejni satelit koji će pružati usluge komunikacije između Zemlje i Meseca.

Ovo je ključan korak za kineske misije istraživanja, poput prikupljanja uzoraka sa udaljene strane Meseca ili otkrivanja južnog pola, prenosi kineska agencija Sinhua.

Satelit Ćuećijao-2 uzleteo je sa baze za lansiranje svemirskih letilica Venčang u južnoj kineskoj provinciji Hajnan, a odvojio se od rakete posle 24 minuta.

Inače, pekinška kompanija Orienspace danas je uspešno lansirala dosad najmoćniju raketu kineskog privatnog sektora, otvorivši put za buduća lansiranja u kojem su dosad dominirale državne kompanije. Raketa Gravity-1 lansirana je s broda blizu obale istočne provincije Šandong, a nosi tri satelita u orbitu, saopštio je Orienspace.

Kompaniju su 2020. osnovali veterani kineskih državnih svemirskih agencija, a Gravity-1 prvobitno je trebalo da bude lansiran u prvoj polovini 2023. godine.


Raketa može nositi teret do 6,5 tona u niži deo Zemljine orbite, što je čini najmoćnijom letelicom dosad neke privatne kineske kompanije, prenosi Index.

Njena premijera mogla bi da otvori put za druga komercijalna lansiranja satelita. Direktor Orienspacea prošle je godine objavio da je kompanija već dobila narudžbe za njih stotinu. Gravity-1 u samo jednom lansiranu može poneti do 30 satelita.

Orienspace tvrdi i da može organizovati lansiranje u manje od nedelju dana, a u nekim slučajevima i za manje od 24 sata.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR