Glas Javnosti

Još jedna velika svetska banka u problemu, najavila 5.000 otkaza, stižu poledice pandemije

Svet
Autor: Glas javnosti

Dolazi nam još negativnih vesti iz sveta, tačnije iz sfere finansija, poslednja velika banka koja je najavila značajne rezove postala je Sitigrup (Citigroup) koja planira da otpusti 5.000 radnika do kraja drugog tromesečja.

Otkazi se uglavnom odnose u  investicijskom bankarstvu i trgovanju, piše Fajnenšel tajms.

Najava rezova usledila je nakon sličnih objava koji su pogodili hiljade radnika u Goldman Saksu i Morgan Stenliju. Do ukidanja radnih mesta došlo je dok menadžeri banaka pokušavaju da smire bujicu zapošljavanja započetu oporavkom nakon pandemije kovida-19, prenosi Poslovni dnevnik.

Skupa bitka za talente

Banke su dramatično povećale broj zaposlenih kako bi se nosile s procvatom poslova i trgovine u vreme kada je rad od kuće kočio tradicionalne načine poslovanja.

-Ovo je verovatno jedno od najizazovnijih tržišta rada koje smo videli od finansijske krize 2008. –  rekao je direktor za bankarske i finansijske usluge u kompaniji za regrutiranje „Majkl Pejdž“ Maks Kemnicer.

FT navodi da je oskudno tržište rada tokom i nakon pandemije podstaklo kompanije da ponude izdašne plate da postojeće radnike motivišu da ostanu, ali paralelno su i agresivno zapošljavali iz straha da će izgubiti u ratu za talente.


Krajem marta pet velikih banaka koje dominiraju Wall Streetom, JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley i Citi, zajedno su zapošljavale rekordnih 882.000 ljudi na globalnom nivou, gotovo bez promene u poređenju s krajem 2022. Međutim, u odnosu na kraj marta 2020. reč je o više od 100.000 zaposlenih.

Preokrenut trend

Jedina banka koja je izvestila o značajnom smanjenju osoblja u prva tri meseca ove godine bio je Goldman Saks koji je brojku zaposlenih smanjio 6,4 posto na 45.400, najviše u poslednjih nekoliko godina.

Morgan Stanley je blago pao na 82.266 zaposlenih, dok je u Citiju brojka ostala nepromenjena. JPMorgan nije najavio velika smanjenja. Tokom prošle godine zaposlenost u industriji vrednosnih papira u Nju jorku skočila je gotovo 6 posto, što je najveći porast u najmanje 20 godina.

-Prošle godine zapošljavanje je bilo ludo-rekla je Džin Brantover, voditeljka finansijskih usluga zapošljavanja u kompaniji za pretraživanje DHR Global.


Taj trend se u 2023. preokrenuo.

-Pre je bilo jedan spolja, jedan unutra, ali sada se menadžerima govori da mora da postoji vrlo specifičan razlog za zapošljavanje. Danas, iako je jedan spolja, to ne znači da dobijaju odobrenje za zapošljavanje zamena-zaključuje.

Trend se preokrenuo kada je Fed započeo da podiže kamatne stope zbog inflacije, a očekivani oporavak ove godine nije se ostvario. Globalne naknade za investicijsko bankarstvo u 2023. pale su oko 16 posto na 43,7 milijardi dolara.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR