Glas Javnosti

IZRAEL ČUVA "GVOZDENA KUPOLA": Pogledajte kako funkcioniše moćni odbrambeni sistem (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Izraelska vojska je u subotu kasno uveče i tokom noći na nedelju oborila gotovo više od 300 bespilotnih letelica i projektila koje je Iran lansirao u oštroj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Iran je lansirao stotine dronova, krstareće projektile i balističke projektile. Kasniji su najopasniji pa su čak i pogodili jednu bazu (udar 7 balističkih projektila). Izraelci su dronove i krstareće projektile rušili prvo borbenim avionima, a onda i "Gvozdenom kupolom".

Balističke projektile rušio je sistem "Strela". Navodno su i jordanski borbeni avioni oborili par desetina dronova i možda pokoji krstareći projektil.

Sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" ("Iron Dome") jedan je od temeljnih elemenata odbrambenog sistema Izraela koji preseca stotine raketa. Razvile su ga izraelske kompanije Rafael Advensd Difens Sistems i Izrael Aerosejs Indastris, uz finansijsku i tehničku podršku SAD-a, koje su kasnije otkupile dva sistema.


(Foto: Jutjub)

"Gvozdena kupola" prvi put instalirana je 2011. i sa još dva sistema, "Davidovom praćkom", koja štiti od projektila srednjeg dometa i "Strele", koja je zadužena za presretanje i uništavanje balističkih projektila koji bi mogli stići iz Irana,traži najveću moguću sigurnost od svih vrsta napada projektilima.

Kupola je u martu 2011. godine postavljena u grad Bir Šiva na jugu zemlje, 40 kilometara od pojasa Gaze, s ciljem da zaustavlja Hamasove projektile koji su dizajnirani prema sovjetskim raketama Grad.

Svaka baterija ima tri lansera s 20 presretača koji u krugu od četiri do 70 kilometara izuzetno brzo traže, lociraju i prate kretanje svakog vazdušnog tela. Cena ispaljivanja jednog presretača je nešto manje od 50.000 dolara.

"Gvozdena kupola" oslanja se na sistem radara i analize kako bi utvrdila da li dolazna raketa predstavlja pretnju i uključuje presretač samo ako dolazna raketa predstavlja rizik da pogodi naseljeno područje ili važnu infrastrukturu.

Što daje posebnu vrednost sistemu jer ne troši rakete presretače za projektile koji ne predstavljaju opasnost po ljude ili imovinu, privatnu i stratešku. Presretač uništava napadnu raketu u vazduhu i tako eliminiše pretnju.

Sistem se lako prilagođava novim situacijama pa čak i onima koje još ne postoje fizički na liniji fronta, ali se mogu očekivati u dogledno vreme.


Kupola je posebno važna za južni deo Izraela, gde je omogućila slobodnije odvijanje svakodnevnog života uprkos stalnoj pretnji iz pojasa Gaze.

Stručnjaci navode da postoji opasnost da sistem zakaže u slučaju trajnijeg masivnog raketnog napada jer tad sistem ne bi bio u stanju da dovoljno brzo detektuje koje od raketa treba presresti jer idu prema ciljevima na kojima mogu izazvati ljudske žrtve ili materijalnu štetu.


Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR