Glas Javnosti

IRAN NAPAO IZRAEL: Lansirane krstareće rakete i dronovi

Svet
Autor: Glas javnosti

Procenjuje se da je potrebno nekoliko sati da dronovi pređu udaljenost od Irana do Izraela.

Novinar američkog portala Aksios Barak Ravid , koji je i analitičar Si-En-En-a, je kao izvor da je Iran napao Izrael naveo četiri neimenovana izraelska i američka zvaničnika.








Jordan proglasio vanredno stanje

 

Jordan je proglasio vanredno stanje nakon što je Iran lansirao desetine dronova i projektila na Izrael.

Ranije je Jordan saopštio da zatvara svoj vazdušni prostor zbog pretnje iranskog napada.

Ajatolah Hamnei: Izraelski režim biće kažnjen za napad na iranski konzulat

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je danas da će izraelski režim biti kažnjen za napad na iranski konzulat u Damasku.

- Napad na naš konzulat je napad na naše tlo. Takav stav je zajednički za ceo svet. Zlonamerni cionistički režim je napravio pogrešan potez u ovom slučaju. Treba da bude kažnjen i biće kažnjen - rekao je Hamnei u video-obraćanju objavljenom na društvenoj mreži X.

Dodao je da se konzulat i kancelarije ambasade u svakoj državi smatraju teritorijom zemlje kojoj ambasada pripada.


Zašto ratuju Iran i Izrael?

Rat koji se godinama odvija između Irana i Izraela oblikovao je Bliski istok. Iako je Iran često ratovao tiho i preko posrednika, višemesečne borbe između Izraela i palestinske grupe Hamas, bile su okidač dovoljan za Iran da svoje pretnje pretvori u dela i napadne Izrael bespilotnim letelicama.

Analizu zbog čega i gde se vodio rat u senci između Irana i Izraela, pronađite u našoj odvojenoj vesti.

Bela kuća: "Bajden obavešten o napadu"

Predsednik SAD Džo Bajden se obavešten je o napadu dronovima koji je pokrenuo Iran, saopštila je Bela kuća.

Vojska Izraela: "Pratimo dronove"

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da prate desetine dronova koji su lansirani iz Irana ka izraelskoj teritoriji.

Protivazdušna odbrana je u visokoj pripravnosti, kao i avioni vazduhoplovstva i brodovi mornarice koji su u misiji da zaštite nebo zemlje, navodi se u saopštenju.

IDF je ponovo pozvao izraelske civile da instrukcije Komandnog fronta i zvanična saopštenja vojske, javlja Tajms of Izrael.

Zatvoren avio-saobraćaj

Izraelska uprava aerodroma saopštila je da će se vazdušni prostor Izraela zatvoriti od 12:30 ujutro, usred iranskog napada na Izrael.

IAA ne daje detalje o tome kada će se letovi nastaviti, navodeći da će dati ažuriranja u skladu sa razvojem događaja.

Preporučuje se putnicima da provere kod svojih avio-kompanija i na sajtu IAA o rasporedu letova.

Oglasila se Vojska Izraela

"Iran je nedavno lansirao bespilotne letelice sa svoje teritorije prema Izraelu. ID je u visokoj pripravnosti i stalno prati operativnu situaciju. Odbrambena jedinica IDF-a je u visokoj pripravnosti, zajedno sa borbenim avionima IAF-a i brodovima izraelske mornarice koji su u odbrambenoj misiji u izraelskom vazdušnom i pomorskom prostoru. ID nadgleda sve mete", navodi IDF na mreži X.

Dronovi od 20 kilograma

Izraelske snage kažu da će se sirene oglasiti u svim područjima koja su ugrožena dronovima.

Dobijamo izveštaje da su bespilotne letelice lansirane iz Irana i da se kreću ka Izraelu.

Ekspert koji je intervjuisao kanal, penzionisani general Amos Jadlin, rekao je da su dronovi opremljeni sa po 20 kg eksploziva i da je izraelska protivvazdušna odbrana spremna da ih obori.

Barak Ravid, politički izveštač Aksiosa, objavio je na X da je Iran pokrenuo napad na Izrael koristeći desetine dronova, pozivajući se na četiri američka i izraelska zvaničnika.

Portparol IDF potvrdio početak napada

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je ranije da su izraelski sistemi odbrane i napada u stanju pune borbene gotovosti, i potvrdio da su u okviru priprema poletele desetine borbenih aviona.

Netanjahu: "Izrael je spreman"

Tajms of Izrael prenosi da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu poručio je da je Izrael spreman, preneo je Tajms of Izrael.

Netanjahu je pre nekoliko minuta na konferenciji za novinare objavio da je Izrael spreman.

- Prethodnih nekoliko godina, a pogotovo prethodnih nedelja, Izrael se spremao za mogućnost direktnog napada iz Irana, a naša protivvazdušna odbrana je raspoređenja. Spremni smo za svaki scenario, kako za napad, tako i za odbranu - poručio je Netanjahu i dodao da "ceni što SAD, Britanija, Francuska i mnoge druge zemlje stoje uz Izrael i pružaju im podršku".


Podsetimo, Iran je zapretio da će napasti Izrael zbog ubistva sedam pripadnika IRGC-a, uključujući dva generala, u sirijskom Damasku prošle nedelje.

Podsetimo, prethodno je američki predsednik Džo Bajden skratio svoj vikend-odmor i vratio se u Vašington radi konsultacija sa svojim timom za nacionalnu bezbednost dan nakon što je rekao da očekuje napad Irana na Izrael, saopšteno je iz Bele kuće.

Glas javnosti /B06S - 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR