Glas Javnosti

Indonezija se naoružava: Potpisani ugovori za još 18 aviona

Svet
Autor: Glas javnosti

Pored Dassault Rafala, Indonezija je zainteresovana i za Boeing F-15EX avione

Indonežanski zvaničnici potpisali su sa kompanijom Dassault ugovor za kupovinu poslednje tranše Rafale aviona. Radi se o nabavci 18 novih višenamenskih borbenih letelica čime se ukupan broj naručenih aviona ovog tipa popeo na 42.


Vest o kupovini Rafala objavljena je u ponedeljak 8. januara na sajtu francuskog proizvođača aviona. Iz Dassaulta poručuju da je ovo već treća porudžbina za model Rafale i da su prethodni ugovori za 6 odnosno 18 aviona potpisani 2022. i 2023. godine.
Poslednja tranša sastoji se od 18 aviona čime je kompletirana nabavka ovih vazduhoplova.

Indonezija je u februaru 2022. godine iskazala interes za kupovinu 42 aviona, a već u septembru iste godine sklopljen je ugovor za šest Rafala.


Novi vazduhoplovi nabavljaju se u sklopu programa modernizacije ratnog vazduhoplovstva. Pored Dassault aviona, Indonezija je zainteresovana i za Boeing F-15EX avione.

Indonezija trenutno koristi nekoliko tipova borbenih aviona, kako sa Zapada tako i sa Istoka. U floti ratnog vazduhoplovstva ove zemlje nalaze se Lockheed Martin F-16, Suhoj Su-30 kao i KAI T-50 Golden Eagle avioni iz Južne Koreje.

U svetu trenutno vlada veliko interesovanje za Dassault Rafale avionima, a pored Indonezije francuske borbene letelice nedavno su nabavili i UAE, Indija i Grčka.


Hrvatska je takođe nabavila polovne Rafale od Francuske, a primopredaja prve letelice za Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo (HRZ) obavljena je početkom oktobra prošle godine o čemu je Aero.rs tada detaljnije pisao.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR