Glas Javnosti

HERŠ: CIA je širila dezinformacije "Severnom toku" da bi Bajdena sačuvali od javnosti

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade, Sajmon Herš imao je da doda i nove optužbe na račun američke administracije koja je aktivno radila na skretanju pažnje sa američkog predsednika Džozefa Bajdena.

„Primećujemo mnoge službenike Centralne obaveštajne agencije koji šire lažne vesti iz medija ovde i u inostranstvu. To predstavlja uspešan pokušaj da se svet fokusira na sve moguće osumnjičene osim na onog koji se činio najlogičnijim – predsednika Amerika”, napisao je Herš u članku koji je objavio na platformi „Sabstak”.

Na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu – „Severnom toku 1” i „Severnom toku 2” dogodile su se eksplozije 26. septembra 2022. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile ciljanu sabotažu, prenosi Sputnjik. Operater gasovoda, kompanija „Nord Stream AG”, saopštio je da su oštećenja na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme njihove popravke.


Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je eksplozija na gasovodu očigledan teroristički akt.

Simor Herš objavio je 8. februara svoju istragu o eksplozijama „Severnog toka”, u kojoj je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod ruskih gasovoda u junu 2022. godinepodmetnuli američki ronioci, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.


Prema Heršovim rečima, odluku o pokretanju operacije doneo je predsednik Amerike Džo Bajden nakon devet meseci razgovora sa zvaničnicima administracije uključenim u pitanja nacionalne bezbednosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR