Glas Javnosti

Finska u dubljoj recesiji nego što se očekivalo

Svet
Autor: Glas javnosti

Umesto očekivanih 0,2 odsto, Banka Finske sada ocenjuje da će BDP te zemlje pasti za 0,5 odsto u 2024. godini

Finska ekonomija će se verovatno kontrahovati više nego što je očekivano usled nastavka recesije u koju je za zemlja zapala prošle godine, saopštila je finska centralna banka. 

U najnovijim prognozama Banke Finske se sada očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) pasti za 0,5 odsto u 2024. godini, dok je u decembru očekivan pad od 0,2 odsto. Prošle godine, finska ekonomija se smanjila za 1 odsto, piše "Blumberg".

Iako analitičarka Meri Obstbaum iz Banke Finske očekuje da će ove godine ponovo doći do ekonomskog rasta jer je "recesija već dostigla najnižu tačku", geopolitičke tenzije i uporna inflacija u evrozoni mogli potkopati taj scenario i produžiti recesiju, dok rizici na tržištu nekretnina mogu dodatno pomutiti izglede, navodi se u saopštenju.

Dodatni štrajkovi, zbog kojih preduzeća već upozoravaju na smanjene zarade u prvom kvartalu, takođe bi mogli da ugroze izglede finske ekonomije, navodi "Blumberg".

Blada premijera Peterija Orpoa suočila se sa negativnim reakcijama sindikata poslednjih meseci zbog predloženih smanjenja beneficija i plana za ograničavanje štrajkova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR