Glas Javnosti

FICO: Englezi da objasne zašto je Džonson ubedio Zelenskog da ne potpisuje mirovni sporazum sa Rusima

Svet
Autor: Glas javnosti

Premijer Slovačke Robert Fico pozvao je britanskog ambasadora Najdžela Bejkera ​​da objasni Slovacima zašto je bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson vršio pritisak na Kijev i odvraćao ukrajinske vlasti od potpisivanja mirovnog sporazuma sa Rusijom.

„Možda bi bilo bolje da Bejker objasni građanima Slovačke kakvu je ulogu odigrao bivši britanski premijer Boris Džonson kada je, ubrzo nakon izbijanja rata u Ukrajini, izvršio pritisak na ukrajinski politički vrh da ne potpiše mirovni sporazum sa Rusijom, garantujući Ukrajini perspektivu članstva u Evropskoj uniji i vojnu neutralnost. Ambasador može i da zatraži dozvolu od svog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona da objavi svoj ratoborni govor na samitu u Parizu o Ukrajini”, naveo je Fico, a preneo TAS.

Bejker je ranije rekao da je iznenađen izjavama predstavnika slovačke vlade da Zapad ne podržava napore da se postigne mir u Ukrajini, a Fico je napomenuo da je šokiran rečima britanskog ambasadora.



U novembru prošle godine je Dejvid Arahamija - koji je bio glavni ukrajinski pregovarač u Istanbulu - izjavio da je tadašnji britanski premijer Boris Džonson otputovao u Kijev i ubedio vladu Vladimira Zelenskog da se povuče iz pregovora.

„Boris Džonson je došao u Kijev i rekao: Nećemo ništa da potpisujemo sa njima, hajde da se borimo“, dodao je Arahamia.

Sam Džonson je negirao bilo kakvu ulogu u tome, i takve poruke nazvao „ruskom propagandom”.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR