Glas Javnosti

DRAMATIČAN SNIMAK: Ruski VOJNIK se predaje u rovu kod BAHMUTA, a oko njega... (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Snimak dronom iz jedinice ukrajinske 92. mehanizovane brigade, koji je objavio Volstrit žurnal, prikazuje predaju koja se odvija u rovu u istočnom gradu Bahmutu u maju.

Ukrajinske snage poštedele su život ruskom vojniku kada se predao dronu na bojnom polju samo nekoliko trenutaka pre nego što su hteli da ga ubiju, potvrdio je ukrajinski komandant za CNN.

Snimak dronom iz jedinice ukrajinske 92. mehanizovane brigade, koji je objavio Volstrit žurnal, prikazuje predaju koja se odvija u rovu u istočnom gradu Bahmutu u maju.

U izjavi za CNN, Jurij Fedorenko, komandant jurišnih dronova 92. brigade, potvrdio je da je primopredaja izvršena.

Kada je shvatio da će poginuti, bacio je mitraljez u stranu, podigao ruke i rekao da se više neće boriti“, rekao je Fedorenko.

„U to vreme smo imali spreman eksploziv da ga eliminišemo. Ali pošto je neprijatelj bacio oružje i pokazao da će se predati, odlučeno je da mu se izda naređenje da se preda“, dodao je on.

Na snimku se vidi kako ruski vojnik beži od ukrajinskih jurišnih aviona u rovovima Bahmutskog ratišta. Vojnik tada staje i pokušava da komunicira sa dronom pokretima ruku. Volstreet Žurnal je objavio da je to Ruslan Anitin. Pre predaje, satima je trčao po rovu.



Anitin ima 30 godina i studirao je veterinu. Nije očekivao da će se završiti usred rata. Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine, on je bio maršal u zatvoru u blizini svog rodnog grada Idrice. Njegove objave na društvenim mrežama u to vreme, uključujući slike ruske zastave i komentare poput „Kaznimo fašiste“, sugerišu da podržava rat. U septembru prošle godine pozvan je u rat i poslat na ratište u Lugansk.

Početkom maja, njegov komandir voda rekao je da se kreću u Bahmut da zaštite jurišne timove koji se povlače. Jevgenij Prigožin, osnivač grupe Vagner, u to vreme je pretio da će povući svoje ljude nakon što su pretrpeli desetine hiljada žrtava u napadu na grad. Shvatili smo da su hteli da nas bace u tu mašinu za mlevenje mesa“, rekao je Anitin.

Sledeće večeri odvezao se vojnim kamionom do jednog dela šume nekoliko stotina metara od linije fronta. Njegov komandant ga je odabrao sa još dvojicom regruta, uključujući Dmitrija Ivanova, 21-godišnjeg radnika restorana sa kojim se Anitin sprijateljio. Rečeno im je da napreduju do sistema rovova koji su najbliži ukrajinskim linijama, da se zaklone i mirno sede, rekao je Anitin za Volstrit žurnal.

Muškarci su nosili ukupno četiri obroka i šest flaša vode. Oko 1 sat po ponoći jedan Vagnerov borac ih je odveo do najbližeg rova, gde su se odmah našli pod minobacačkom vatrom koja je trajala oko 40 minuta. Vagnerov borac ih je upozorio: „Ako odbijete da izvršite misiju, bićete ubijeni. A ako pokušate da se povučete, takođe ćete dobiti metak.”

U kratkom predahu od granatiranja, Anitin i ostali su potrčali u sledeći rov. Bilo je teško naći sklonište od granatiranja samo 200 metara od ukrajinskih položaja, rekao je on. Muškarci su pobegli u mraku, gazeći odbačene torbe, oružje i, kako je svanulo, desetine leševa.
Nisu bili sveži. Mora da su tamo bili nedelju-dve“, rekao je Anitin. Na kraju su ubijena dvojica regruta sa kojima je Anitin bio i on je ostao sam.

Iako bi mogao da se suoči sa zatvorom ako se vrati u Rusiju u okviru razmene zatvorenika, Anitin je rekao da je to sve što sada želi. „Neka me zaključaju“, rekao je. „Želim da se vratim kući svojoj porodici i nikada više ne doživim stvari koje sam video ovde“.

gLAS JAVNOSTI






SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR