Glas Javnosti

Da li ste znali da su Kim Džong-un i njegov otac koristili lažne pasoše?

Svet
Autor: Glas javnosti

Tokom 90-ih godina prošlog veka, severnokorejski lider Kim Džong-il i njegov sin, budući lider Kim Džong-un, koristili su lažne brazilske pasoše da bi se prijavili za vize za putovanje u zapadne zemlje.

Pasoši su izdani pod imenima Jozef Pvang i Ijong Čoi, a pečat na njima ukazuje da su izdati od strane Brazilske ambasade u Pragu 26. februara 1996. godine. Iako postoje izveštaji da su pasoši možda korišćeni za putovanja u Brazil, Japan i Hong Kong, nije jasno da li su vize ikada izdavane na osnovu ovih dokumenata.


Kako izveštava japanski list Jomiuri Šimbun, Kim Džong-un je navodno posetio Tokijo koristeći brazilski pasoš 1991. godine, pre datuma izdavanja ovih pasoša.

To ukazuje na to da su možda postojali i drugi lažni pasoši pre ovih. Oba pasoša sadrže fotografije Kim Džong-una i Kim Džong-ila, što je potvrđeno tehnologijom za prepoznavanje lica.


U pasošu Kim Džong-una naveden je datum rođenja 1. februar 1983. godine, što znači da je imao između 12 i 14 godina kada je pasoš izdat. S druge strane, Kim Džong-ilov pasoš navodi datum rođenja 4. april 1940. godine, iako je njegov stvarni datum rođenja 1941. godine.


Ovi dokumenti ukazuju na želju severnokorejske vladajuće porodice za putovanjem i mogućnost izgradnje potencijalne rute za bekstvo. Ambasada Severne Koreje u Brazilu odbila je da komentariše, dok je brazilsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da istražuje slučaj.

Anonimni izvor iz Brazila potvrdio je autentičnost dokumenata.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR