Glas Javnosti

ČEKAJU IH PROBLEMI: Nemačkoj će 2040. godine nedostajati više od 660.000 IT stručnjaka

Svet
Autor: Glas javnosti

U Nemačkoj će 2040. godine nedostajati oko 663.000 IT stručnjaka ukoliko se ne preduzmu političke mere za privlačenje visokokvalifikovane radne snage, pokazuje studija koju je predstavilo digitalno udruženje Bitkom.

Prethodne godine u nemačkim kompanijama je bilo 149.000 nepopunjenih IT pozicija, dok ih je u prethodnih pet godina bilo samo 82.000. Kako je navedeno prilikom prezentacije izveštaja, postoje hiljade otvorenih pozicija koje imaju fokus na IT sektor u upravama, školama ili naučnim institucijama.
- Nedostatak IT stručnjaka, koji se godinama pogoršava, pogađa celu zemlju i usporava hitno potrebnu digitalizaciju. Sve veći jaz u veštinama u IT-u znači gubitak konkurentnosti, dodatne vrednosti, rasta i prosperiteta. Bez IT stručnjaka, Nemačka (rizikuje) svoju digitalnu budućnost - rekao je predsednik Bitkoma Ralf Vintergerst.

Kako je istakao, ukoliko se odmah preduzmu mere, ova projekcija ne bi morala ni da se ostvari, a samo je neophodno da se istovremeno uvedu prave mere u svim oblastima.
Naime, Vintergerst je kazao da bi do 2040. godine oko 129.500 stručnjaka moglo da se zaposli uz pomoć promocije ovog sektora, a još oko 108.000 njih bi moglo da uđe na tržište rada kroz dodatne mere u oblasti studija. Iz perspektive Bitkoma, neophodno je dovesti još 321.000 IT stručnjaka u Nemačku kroz bolje mogućnosti za preseljenje u tu zemlju. Prema proračunima, ponuda IT stručnjaka će se neznatno povećati za oko 120.000 sa sadašnjih 1,136 miliona na 1,256 do 2040. godine – pod uslovom da se odgovarajuće mere kontinuirano nastave.
Relativno niska prosečna starost u IT profesijama takođe igra ulogu, pa će tako od 50,5% sadašnjih zaposlenih u privredi IT sektor napustiti 32,5% ljudi do 2040. godine
- Istovremeno, potreba za IT stručnjacima u privredi brzo će se povećati do 2040. godine. Ako je trenutno 1,29 miliona, onda će 2040. godine biti 1,92 miliona. To je povećanje od oko 630.000 - rekao je Vintergerst.
Inspirisanje mladih za IT, unapređenje studija i obuke
 
Merama obrazovne politike kao što su obavezni predmet informatike, veća saradnja između škola i biznisa i dodatne katedre za informatiku, mogle bi da povećaju interesovanje mladih za IT sektor. Kako Bitkom prognozira, to bi moglo da dovede do angažovanja oko 27.000 dodatnih stručnjaka, dok posebnu pažnju treba posvetiti devojkama i ženama. Trenutno je u oblasti informatike zaposleno samo oko 21% žena.

- Ne postoji pravi razlog zašto isto toliko žena ne bi trebalo da teži i ne započne IT karijeru kao muškarci. Ako bi se udeo žena među onima koji završavaju studije i obuku povećao na 50%, moglo bi da bude još 25.500 žena stručnjaka za IT do 2040. godine. Još jedna polazna tačka u oblasti studija je smanjenje stope napuštanja kurseva informatike. Ako bi se stopa odustajanja smanjila na 20%, u Nemačkoj bi do 2040. moglo da se zaposli oko 55.000 više visokokvalifikovanih IT stručnjaka - rekao je Vintergerst.
Zadržati starije zaposlene na tržištu rada
 
Istovremeno, oko 68.500 dodatnih IT stručnjaka moglo bi da bude dostupno do 2040. godine na tržištu ukoliko bi stariji zaposleni dobrovoljno ostali na tržištu rada nakon starosne granice za penzionisanje. Trenutno samo 0,9% IT zaposlenih u Nemačkoj ima 65 godina ili više. Da bi se ovaj udeo povećao, potrebni su finansijski podsticaji kako za preduzeća, tako i za zaposlene.
- IT često nudi uslove rada koji omogućavaju da se radi i u starosti, a mnogi zaposleni bi takođe želeli da rade duže. Međutim, rad starijih od 65 godina često nije privlačan za kompanije ili zaposlene - rekao je Vintergerst.


Glas javnosti/ N04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR