Glas Javnosti

BLINKEN: Ukrajina će ući u NATO, ali jednog dana

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema oceni američkog profesora, izjava Blinkena da će Ukrajina postati članica NATO-a je "suluda".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken potvrdio je posvećenost SAD da Ukrajina pristupi NATO-u, ali nije precizirao kada bi to moglo da se dogodi.

Kako je preneo Rojters, on je istakao da podrška toj zemlji "ostaje tvrda kao stena" među članicama Alijanse.

"Ukrajina će postati članica NATO-a. Naša cilj je da pomognemo u izgradnji mosta do tog članstva", naglasio je on u Briselu.


NATO saveznici su se na samitu 2023. u Vilnjusu u Litvaniji saglasili da Ukrajina može da se pridruži Alijansi kada se ispune određeni uslovi. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i baltičke države kritikovali su NATO zbog neuspeha da postavi konkretne ciljeve i vremenski okvir za pridruživanje Kijeva vojnoj alijansi.

Blinken je pre nekoliko dana prisustvovao samitu NATO u Briselu povodom 75 godina te vojne alijanse, čije su se 32 članice složile da počnu da planiraju jaču koordinaciju vojne pomoći Ukrajini.

Američki profesor Džon Miršajmer osvrćući se na izjavu Blinkena, rekao je da ona samo pogoršava situaciju za Kijev.


"To je suludo, ali to je ono što smo očekivali od njega, od Bajdenove administracije i od NATO-a. U stvari, pretnjom da će uvesti Ukrajinu u alijansu, oni daju Rusima još veći podsticaj da unište Ukrajinu, da preuzmu kontrolu nad više teritorija", rekao je on u intervjuu za "Džadžing fridom".

Kako je ocenio, takvi komentari su kontraproduktivni.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR