Glas Javnosti

Antarktik se topi brže nego ikad: Da li je previše kasno da se izbegne katastrofa?

Svet
Autor: Glas javnosti

Brzo topljenje leda na Antarktiku izazvalo je ozbiljnu zabrinutost među naučnicima, koji upozoravaju na potencijalno katastrofalne posledice za globalni nivo mora i ekosisteme.
Ovo topljenje je zabeleženo kao istorijski niski nivo već treću godinu zaredom, sa manje od dva miliona kvadratnih kilometara ledenog pokrivača, što je najmanje od početka merenja pre 46 godina.

Istraživanje pokazuje da, iako trenutno topljenje leda ne doprinosi direktno porastu nivoa mora jer se led formira zamrzavanjem slane vode koja je već u okeanu, gubitak leda ubrzava globalno otopljavanje i izlaže kopneni ledeni pokrivač čije bi topljenje moglo značajno podići nivo mora. Uzimajući u obzir promene u Antarktiku tokom 2023. godine, koje su zabeležile najniži zimski obim morskog leda u septembru, promene u godišnjim obrascima morskog leda imaju alarmantne posledice na krhke antarktičke ekosisteme.


Istraživanja pokazuju da su uslovi topljenja na Antarktičkom poluostrvu intenzivni, sa povećanjem temperature vazduha do 4 stepena Celzijusa iznad proseka, što dovodi do formiranja otapajućih bara na nekim područjima ledenih polica, što može ugroziti stabilnost ledenih polica zbog procesa nazvanog hidrofraktura.
Ove otapajuće bare mogu produbiti pukotine u ledu, povećavajući rizik od disintegracije ledenih polica, što je već primećeno u nekoliko dramatičnih slučajeva raspadanja ledenih polica na Poluostrvu.

Najnovija istraživanja naglašavaju neophodnost nastavka ublažavanja emisija gasova sa efektom staklene bašte kako bi se izbegao najgori scenario globalnog zagrevanja okeana, kao i hitnost prioritizacije prilagođavanja globalnom porastu nivoa mora.


Dodatno, studija objavljena u Harvard Gazette ukazuje na to da bi, u slučaju potpunog kolapsa ledenog pokrivača, globalni porast nivoa mora mogao biti veći za dodatni metar u narednih hiljadu godina.
Ovo povećanje je značajno veće od ranije procenjenih vrednosti, naglašavajući važnost revizije postojećih projekcija globalnog porasta nivoa mora koji su zasnovani na klimatskim modelima.

Na kraju, studija objavljena u Nature Communications identifikovala je novi uzrok topljenja antarktičkih ledenih polica, povezan sa jačinom Pine Island Bay Gyre, što dodatno naglašava kompleksnost faktora koji doprinose topljenju leda na Antarktiku.

Na osnovu ovih informacija, može se zaključiti da je situacija na Antarktiku veoma ozbiljna i zahteva hitnu globalnu akciju kako bi se ublažile posledice klimatskih promena.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR