Glas Javnosti

AMERIKANCI TVRDE: RUsi i Kinezi prave novo oružje za uništavanje satelita

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka vojska veruje da Rusija i Kina prave oružje za neutralisanje američkih satelita, te da to često prikrivaju kako bi izbegle međunarodnu osudu, navodi se u izveštaju Svemirskih snaga SAD. Peking je odgovorio da su SAD u stvari najveća pretnja po bezbednost svemira.

„Kina i Rusija smatraju da se SAD previše oslanjaju na svemir u kontekstu očuvanja naše vojne i informacione dominacije. U potrazi za asimetričnom prednošću u budućem sukobu, obe zemlje prave, testiraju i uvode oružje koje ima za cilj da spreči rad ili uništi satelite i svemirske službe“, navodi se u izveštaju američke vojne strukture.

Takođe tvrde da Moskva i Peking često moraju da „kamufliraju ili skrivaju takve novitete kako bi izbegli međunarodnu osudu“.

Pored toga, američka strana navodi da Kina pravi satelitske sisteme za inspekciju i remont koji „mogu da funkcionišu kao oružje“.

Američka vojska priznaje da su tehnologije, povezane sa svemirom, danas jedan od najvažnijih faktora osiguravanja prednosti na bojnom polju, čak iako ostaju nevidljivi za direktne učesnike u borbama.

„Preko satelita koji su daleko iznad bojnih polja, akteri u svemiru mogu da prikupljaju, predaju i prenose podatke koji su ključni za postizanje vojne prednosti“, navodi se u izveštaju.


Oglasila se Kina

„SAD već dugo stalno ponavljaju svoju teoriju o kineskoj pretnji u svemiru, klevetaju Kinu, ali to nije ništa drugo do traženje izgovora za širenje svoje vojne pomoći u svemiru kako bi održale svoju vojnu hegemoniju“, poručio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin.

Kako je dodao, u stvarnosti SAD otvoreno posmatraju svemir kao prostor za borbe, aktivno razvijaju svoju vojnu moć u svemiru i provociraju konfrontaciju između velikih zemalja.
„Oni su najveća pokretačka snaga militarizacije svemira i njegovog pretvaranja u poprište vojnih operacija, kao i najveća pretnja za bezbednost u svemiru“, rekao je kineski diplomata.

Takođe je kazao da SAD odavno zloupotrebljavaju svemirsku tehnologiju, približavaju se svemirskim letelicama drugih zemalja na opasno rastojanje i tako povećavaju rizik od sudara.
Podsećamo, Moskva je više puta upozoravala da SAD rade na militarizaciji svemira, te je predlagala mere za obuzdavanje tog procesa.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da problem militarizacije svemira zahteva „pomnu pažnju“. On je napomenuo da Rusija smatra da je upotreba komercijalnih satelita „u vojne svrhe radi mešanja u unutrašnje stvari država i za druge subverzivne akcije“ od strane SAD i njihovih saveznika opasna tendencija trendom. Moskva poziva da se svemirska infrastruktura koristi isključivo u skladu sa odredbama Sporazuma o svemiru iz 1967. godine. Šef ruske diplomatije je podsetio da je Moskva u tom pogledu iznela niz konstruktivnih inicijativa, između ostalog i zajedno sa Kinom, te da je predložila nacrt Sporazuma o sprečavanju raspoređivanja oružja u svemiru i upotrebe sile ili pretnje silom protiv svemirskih objekata.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR