Glas Javnosti

Amerika više nikad neće biti jaka kao što je bila

Svet
Autor: Glas javnosti

Politički haos koji je zahvatio SAD širi se van institucija i ugrožava i naciju i demokratiju, upozorava "Figaro"

Amerika više nikada neće biti ona Amerika iz 1945. godine, pa Evropa mora da preuzme odgovornost za svoju budućnost, ocenjuje francuski list "Figaro".

Svet 21. veka neće se vratiti u eru posLe Drugog svetskog rata. Zato Evropljani moraju preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom i dati apsolutni prioritet svom ekonomskom suverenitetu i svom ponovnom naoružavanju, navodi list.


U tekstu se procenjuje da će predsednički izbori u SAD biti ključni za budućnost demokratije u Americi i ostatku sveta, ali da ni ponovna pobeda Džozefa Bajdena neće rešiti probleme niti vratiti SAD na neprikosnovenu poziciju na globalnom nivou.

Procenjuje se i da će rivali na tim izborima biti Donald Tramp, koji vodi u istraživanjima javnog mnjenja, iako je protiv njega podnesena 91 tužba, i DŽozef Bajden, koji namerava da se ponovo kandiduje uprkos poodmaklim godinama.

"Figaro" naglašava da je Bajdenov problem unutrašnja politička krize koja ne jenjava od "juriša na Kapitol 6. januara 2021. godine".


Poseban problem je nelegalna imigracija, jer su samo u decembru 2023. privedene 302.000 "ilegalaca".

Bajden i Kongres, u kojem većinu imaju Trampovi republikanci, ne mogu da nađu kompromis, pa je rad institucija vlasti blokiran, a pravosudni sistem zbog politizacije lišen legitimiteta.

Osim toga, i američki federalizam je ugrožen, jer se guverner Teksasa otvoreno suprotstavlja centralnoj vladi po pitanju migranata.


Politički haos koji je zahvatio SAD širi se van institucija i ugrožava i naciju i demokratiju, upozorava "Figaro".

Prosečni životni vek u SAD "pao" je na 76,1 godinu zbog masovne upotrebe narkotika i pogibija od vatrenog oružja. U SAD traje i kulturni rat što povećava strah, mržnju i nasilje.

Američka nacija se fragmentira pod uticajem radikalnog individualizma i razdvajanja različitih zajednica zahvaljujući društvenim mrežama.


Ni Bajdenov reizbor neće biti dovoljan da izvuče SAD iz egzistencijalne krize koju proživljavaju, zaključuje "Figaro".


Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR