Glas Javnosti

Američki Senat danas odlučuje o paketu pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki Senat se danas suočava sa glasanjem o paketu pomoći vrednom 95,34 milijarde dolara namenjenom Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Međutim, sudbina ovog zakona u Predstavničkom domu, koji je pod kontrolom republikanaca, ostaje neizvesna jer su republikanci najavili odbijanje u njegovom trenutnom obliku. Iako je u Senatu otklonjena poslednja proceduralna prepreka, republikanski protivnici zakona odlažu njegovo usvajanje beskrajnim govorima.


Usvojenje zakona u Senatu izgleda verovatno jer je republikanski lider u Senatu, Mič Mekonel, obezbedio podršku najmanje 17 republikanskih senatora, što je dovoljno da pređe prag od 60 glasova potrebnih za usvajanje. Međutim, oba doma Kongresa moraju odobriti zakon pre nego što ga potpiše predsednik Džo Bajden.

U Predstavničkom domu, republikanski predsedavajući, Majk Džonson, izrazio je prigovore na nedostatak odredbi koje se bave prilivom migranata preko granice između SAD i Meksika. Neizvesnost oko zakona se povećava jer republikanski predsednik Predstavničkog doma, Majk Džonson, sugerisao je da bi Dom mogao doneti sopstvene mere ukoliko Senat ne izmeni politiku na granici.


Ovaj predlog zakona uključuje sredstva za Ukrajinu, Izrael u ratu protiv Hamasa, podršku partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan, i sredstva za odvraćanje agresije iz Kine. Takođe obuhvata humanitarnu pomoć civilima u Gazi i na Zapadnoj obali, kao i u Ukrajini i drugim zonama sukoba širom sveta.

Iako se Ukrajina suočava s nedostatkom oružja tokom ruskih napada, pomoć Ukrajini se suočava sa značajnim izazovima u Predstavničkom domu, gde uticaj Trampovih interesa ima značajan odjek među republikancima.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR