Glas Javnosti

AMERIČKI MEDIJ: Rusi proizvode tri puta više artiljerijskih granata od Zapada

Svet
Autor: Glas javnosti

Imajući u vidu da se artiljerija pokazala kao ključan faktor u pozicionom ratovanju u sukobu velikih razmera na teritoriji Ukrajine, Rusija je "ostvarila značajnu prednost na bojnom polju", izjavio je neimenovani izvor iz NATO-a.

Rusija proizvodi tri puta više artiljerijskih granata nego ukrajinskih saveznici, prenosi Si-En-En, pozivajući se na procene zapadnih obaveštajnih službi.

Trenutnom stopom proizvodnje, vojnoindustrijskih kompleksi u Rusiji mogu proizvesti okvirno tri miliona granata godišnje u poređenju sa 1,2 miliona koje mogu proizvesti i isporučiti Kijevu, SAD i njihovi saveznici u okviru EU.

Imajući u vidu da se artiljerija pokazala kao ključan faktor u pozicionom ratovanju u sukobu velikih razmera na teritoriji Ukrajine, Rusija je "ostvarila značajnu prednost na bojnom polju", izjavio je neimenovani izvor iz NATO-a.

Moskva je "ubacila sve što ima u igru", rekao je visoko pozicionirani pripadnik obaveštajne službe jedne od evropskih država za Si-en-en i dodao:

"Njihova ratna mašinerija radi punom parom."

Prethodno su brojni stručnjaci izneli prognoze, da će stopa proizvodnje ruskog vojnoindustrijskog kompleksa doživeti vrhunac u toku sledeće godine. U izveštaju obaveštajnih službi Zapada, ističe se da ruski predsednik Vladimir Putin ima prednost u domenu jačanja sektora odbrane nad "kapitalističkim državama" koje podržavaju Kijev, jer je on "autokrata".

Tako general-potpukovnik Stiven Bašam, zamenik komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD smatra da "Zapad ima više održive moći". Međutim upitno je da li će Zapad uspeti da iskoristi tu "održivu moć", pre nego što ukrajinske snage dožive kolaps.


Podsećanja radi, Rusija ima kapitalistički ekonomski sistem, ali njen odbrambeni sektor je uglavnom u državnom vlasništvu. Stručnjaci iz NATO procenjuju da u odbrambenoj industriji RF trenutno radi 3,5 miliona ljudi, dok je pre početka SVO ovaj broj bio između 2 i 2,5 miliona ljudi, navodi se u izveštaju.

Istovremeno, ruska vlada je rast proizvodnje u vojnom sektoru označila kao jedan od glavnih uspeha u sukobu sa Zapadom i naglasila da će zapravo glavni problem za Kijev biti nedostatak ljudstva na frontu.

"Dodatna vojna oprema svakako može biti isporučena, ali rezerva za mobilizaciju nije neograničena", istakao je Putin prošlog juna, tokom letnje ofanzive i pokušaja ukrajinske vojske da probije rusku odbrambenu liniju.

"Izgleda da su zapadni saveznici Ukrajine zaista spremni da vode rat do poslednjeg Ukrajinca", dodao je ruski predsednik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR