Glas Javnosti

AMERI NUDE MILIONE! Višemilionska nagrada za informacije o Hamasovim finansijerima

Svet
Autor: Glas javnosti

Do ponude dolazi nakon četiri paketa sankcija koje su SAD uvele Hamasu nakon napada od 7. oktobra

Sjedinjene Američke Države nude 10 miliona dolara za informaciju o pet sponzora Hamasa ili bilo šta što bi dovelo do ometanja finansijskih mehanizama palestinske militantne grupe, saopštio je danas Stejt department.


Ponuda dolazi nakon četiri paketa sankcija koje su SAD uvele Hamasu, nakon što je palestinska militantna grupa upala na jug Izraela 7. oktobra i ubila 1.200 ljudi, otevši pritom oko 240. U izraelskim napadima, koji su usledili nakon 7. oktobra, ubijeno je najmanje 22.600 ljudi, prema podacima ministarstva zdravlja iz Gaze, dok je veći deo enklave uništen.


Pet osoba koji se smatraju finansijerima Hamasa su Abelbasit Hamza Elhasan Hair, Amer Kamal Šarif Alšava, Ahmed Sadu Džadala i Muhamed Ahmad Abd al-Dajim Nasrala, koji su i ranije u SAD bili označeni kao teroristi, dodao je Stejt department.

Prvi finansijer, poznat kao Hamza, je iz Sudana, a učestvovao je u upravljanju brojnim kompanijama Hamasa i učestvovao je u transferu 20 miliona dolara miltantnoj grupi, dodalo je američko Ministarstvo spoljnih poslova.


Dodaje se da je povezan sa sudanskim predsednikom Omarom Baširom i islamskim grupama koje narušavaju stabilnost u Sudanu.

Alšava, Džaleb i Džadala su deo investicione mreže Hamasa u Turskoj, napominje Stejt department. Nasrala ima bliske odnose sa iranskim pravnim subjektima i bio je umešan u prebacivanje desetine miliona dolara Hamasu, uključujući i vojno krilo. Department ističe da je u oktobru bio u Kataru.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti



Glas javnosti/D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR