Glas Javnosti

"SATANIN SIN" STIGAO NA FRONT: Kralj svih ruskih raketa ima domet do 18 hiljada kilometara i može da uništi Francusku! Neka se spremi i London! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska teška interkontinentalna raketa „sarmat“ jedinstvena je strateška raketa za odvraćanje agresije i značajno će ojačati bezbednost Rusije.

Samo jedan „satanin sin“, kako ovaj projektil zovu na Zapadu, potencijalno je sposoban da uništi teritoriju veću od Francuske ili Teksasa. O Velikoj Britaniji i Londonu da i ne govorimo.

Može da napada ciljeve i kroz Severni i Južni pol, probijajući protivraketnu odbranu, a takođe može da pogodi ciljeve bilo gde u svetu, ističu vojni eksperti.

Pošto je ruski predsednik Vladimir Putin, u obraćanju Saveznoj skupštini, obelodanio da su prve serijske teške balističke rakete „sarmat“ već isporučene ruskoj vojsci i da će uskoro biti demonstrirane u oblastima gde se nalaze na borbenom dežurstvu, vojni stručnjaci su naširoko počeli da se bave analizom ovog projektila, najvećeg u istoriji čovečanstva.


„To je strateški raketni sistem koji je težak oko 210 tona i najteža je raketa na svetu. Ima 10 bojevih glava individualnog navođenja – MIRV. Višestruke bojeve glave koje se mogu samostalno gađati. Odnosno bojeve glave, kada lete ka ciljevima, lete kao grozd: svako „zrno grožđa“ se odvaja i leti ka svom cilju. Istovremeno duž trejaktorije leta mogu da manevrišu, kotrljaju se i bacaju i ne može ih presresti nijedan sistem protivraketne odbrane“, objašnjava ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.

Bojeve glave su snage do 750 kilotona. Primera radi, bomba bačena na Hirošimu bila je snage 15 kilotona, što znači da je 50 puta slabija od jedne „sarmatove“ glave.

Rusija čini sve da izbegne upotrebu nuklearnog oružja, ali će, po oceni stručnjaka, ako bude potrebno, jednim udarcem moći da sa lica zemlje zbriše, recimo, Veliku Britaniju za svega dve minute.

„Sarmat“ - kralj ruskih raketa

Raspoređivanje raketnog sistema „sarmat“ predstavlja prekretnicu jer je u današnjim geopolitičkim uslovima pouzdan ruski štit, glavni faktor nuklearnog obuzdavanja i garancija mira, kažu ruski izvori.

Kombinacija ultra dugog dometa, hipersoničnog potencijala i raznovrsnosti nuklearnih bojevih glava nema premca. Zapadni stručnjaci zaključuju i da „nema sumnje da Rusija dominira raketnom tehnologijom na svetskoj sceni“.


(Foto: Jutjub)

Ova ruska interkontinentalna balistička raketa nove generacije može da nosi i nekoliko hipersoničnih bojevih glava „avangard“ i smatra se „kraljem ruskih raketa“.

„Ovo je jedini strateški raketni sistem koji ima domet od 16 do 18 hiljada kilometara. Može da doleti do cilja ne samo preko Severnog pola, istoka i zapada, nego i kroz Južni pol, gde Sjedinjene Države nemaju protivraketni odbrambeni sistem. Dakle, ovo je veoma moćno sredstvo odvraćanja za potencijalnog neprijatelja, da nikad ne pomisli da izvrši agresiju na našu zemlju“, upozorava Litovkin.


London (Foto: Jutjub)

Ova trostepena interkontinentalna raketa na tečno gorivo lansira se iz silosa, a ruski eksperti ističu da su i lanseri projektila „sarmat“ takođe pouzdano zaštićeni od mogućeg napada.

Oružje sudnjeg dana

„Sarmat” će zameniti najtežu stratešku raketu u svetu „vojvoda” - po klasifikaciji NATO-a „satana” RS-20V i, po oceni eksperata, u narednih 40-50 godina jačaće borbeni potencijal oružanih snaga i pouzdano će osiguravati bezbednost Rusije od spoljnih pretnji.

Ruski lider je tokom svog obraćanja Saveznoj skupštini 2018. čiji je veliki deo bio posvećen perspektivnom naoružanju Ruske Federacije, prvi put predstavio ovaj strateški kompleks. Tokom Putinovog obraćanja prikazan je i snimak leta „sarmata“ kroz Severni pol.


(Foto: Jutjub)

U istoriji će ostati zapisano da je prvi start te rakete RS-28 bio 20. aprila 2022. godine sa kosmodroma „Pleseck“ u Arhangelskoj oblasti i da je pogodila cilj na poligonu Kura na Kamčatki. „Pleseck” je jedini kosmodrom u Evropi.

Ovu raketu je razvio Državni raketni centar „V. P. Makejeva“, a proizvode se u fabrici „Krasmaš“ u Krasnojrasku, koja pripada državnoj korporaciji „Roskomos“.

Stručnjaci kažu da „sarmat“ kao „oružje sudnjeg dana“ treba da „ohladi usijane glave“ na Zapadu koji misle da bi mogli da izoluju i pobede ne samo ekonomski već i vojno Rusiju, dok je ruski predsednik tokom ovonedeljnog obraćanja Saveznoj skupštini istakao da su ruske strateške nuklearne snage u stanju pune borbene gotovosti za garantovanu upotrebu i poručio je da protivnici Rusije moraju da zapamte da ona ima oružje koje može da pogodi ciljeve na njihovoj teritoriji.

Ipak, Putin je tvrdnje da se Rusija sprema da napadne Evropu nazvao besmislicama. U svakom slučaju, izvesno je da će Rusija nastaviti da razvija i jača svoje oružane snage zbog potencijalnih vojnih pretnji i rizika.


Glas javnosti/S02S


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR