Glas Javnosti

ZAPADNI ZLOČINCI SE UPLAŠILI RASPRAVE U UN: U Savetu bezbednosti ponovo bez sednice o GENOCIDNOJ NATO agresiji na Srbiju!

Politika
Autor: Glas javnosti

Ni u drugom pokušaju, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija neće raspravljati o 25. godišnjici Nato bombardovanja SR Jugoslavije, jer ni večeras nije bilo dovoljne podrške zemalja članica tog tela za usvajanje dnevnog reda.

Za raspravu o toj temi večeras je glasalo šest zemalja, dok je devet bilo protiv.

Rusija, Kina, Alžir, Gvajana, Sijera Leone i Mozambik večeras su dale glas da se rasprava uvrsti na dnevni red, ali su SAD, Velika Britanija, Francuska, Ekvador, Japan, Malta, Južna Koreja, Slovenija i Švajcarska bile protiv.

Prilikom prethodnog proceduralnog glasanja, u ponedeljak, tri zemlje su bile za diskusiju o Nato bombardovanju, dok je 12 bilo protiv.

Rusija je, nakon prvog neuspelog pokušaja, pre dva dana ponovo zatražila da se na sednici Saveta bezbednosti razgovara o 25. godišnjici Nato bombardovanja SRJ, a Francuska je - ponovo zatražila proceduralno glasanje o dnevnom redu, na početku sednice.

Predstavnik Francuske u SB UN rekao je da ne želi da ponavlja sve što je rekao i ponedeljak, i da se stav nije promenio.


(Foto: Jutjub)

Kako je naveo, Savet bezbednosti je tu da se suočava sa aktuelnm krizama koje ugrožavaju bezbednost, ali nije niej forum za diskusiju o istorijskim pitanjima.

"Ovaj okrugli sto i ovaj Savet uvek su otvoreni da raspravljaju o pitanju Kosova, izveštaju Unmika, Rezoluciji 1244, kao što je bio slučaj prošlog meseca, kada smo otvorili vrata za predsednika Srbije, koji je uvek dobrodošao i kao što će sledeći sasatanak biti održan sledećeg meseca“, rekao je francuski predstavnik.

Ponovio je da sednica Saveta može da se održi o bilo kojoj aktuelnoj krizi, te ohrabio sve članice da zatraže takvu sednicu, ali i da ne podrže održavanje zatražene o Nato bombardovanju.

Zamenik ambasadora Rusije u SB UN Dmitrij Poljanski replicirao je da večeras na sednici svedoče po drugi put činjenici da Francuska koristi glasnje i manupiiše proceduramao, kako bi sprečila diskusiju i Nato agresiji na SRJ 1999. godine.

Dmitrij Poljanski   (Foto: Jutjub)

Odbacio je tvrdnje zapadnih kolega, sa prošle sednice da Rusija nije tražila mišljenje Srbije, kada je zatražila raspravu pred Savetom, podsetivši da je u ponedeljak, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić bio prisutan i spreman da učestvuje u diskusiji.

Kazao je i da nisu tačne tvrdnje francuskog,  britanskog i američkog predstavnika da Rusija nije konsultovala druge države članice o tome.

Naveo je i da Nato agresija na SRJ nije deo prošlosti, podsetivši da je to bila agresija na suverenu državu, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Ukazao je i da je situacija na Kosovu loša, i posledica je Nato agresije, zbog čega ima veze sa međunarodnom bezbednošću.

"Situacija na Kosovu se pogoršava, jer zapadne zemlje daju kosovskim vlastima ’kart blanš’ da maltretiraju srpski narod", rekao je Poljanski.

Dodao je i da je juče Parlamentarna skupština Saveta Evrope preporučila da Kosovo postane član te organizacije, što je, kaže, kršenje teritorijalnog integriteta Srbije.

"Da li se to može smatrati pitanjem prošlosti? NATO je ignorisao Savet bezbednosti ilegalnom agresijom na SRJ, a danas članice Alijanse čine sve da se sakrije istina o njihovim zločinima", poručio je Poljanski, podsetivši da niko nije odgovarao za agresiju na SRJ 1999. godine.

Zamenik stalnog predstavnika SAD pri UN Robert Vud zamerio je Rusiji zbog kritika na račun proceduralnog glasanja, rekavši da je upravo ta zemlja, na isti način, sprečila raspravu o ruskoj agresiji na Ukrajinu u januaru 2022. godine.


Robert Vud   (Foto: Jutjub)

"Rusija tada nije preispitivala postupanje predsedavajućeg", rekao je Vud.

Nakon njihovih izlaganja, predsedavajući Savetu, predstavnik Japana, stavio je dnevni red na glasanje, kojim je ponovo odbijen ruski predlog.

Poljanski je nakon glasanja zahvalio svima koji su podržali predlog da se ta tema stavi na dnevni red i naveo da to što danas ima više glasova "za" nego što ih je bilo u ponedeljak znači da su neke članice Saveta bezbednosti čule i usvojile njihove argumente.

Istakao je i da su zapadne zemlje, pre svega Francuska, Velika Britanija i SAD i danas pokazale da su njihovi interesi da se tema Nato agresije na SR Jugoslaviju ne spominje u Savetu bezbednosti.

"Pokazujete da se plašite i da pričate o tome šta se desilo", kazao je Poljanski i pozvao ih da preuzmu odgovornost za ono što se desilo 1999. godine.

Predstavnik Kine u Savetu bezbednosti UN kazao je da neizglasavanje dnevnog reda doživljavaju kao razočaravajuće i podseća da je Kina i u ponedeljak podržala da se ova tema stavi na dnevni red jer smatraju da je važno da Savet bezbednosti UN o tome raspravljava.




Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR