Glas Javnosti

ZAPADNI BEDNICI ODBILI RASPRAVU: Istina o zločinačkom bombardovanju Srbije nije se čula u SB UN!

Politika
Autor: Glas javnosti

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uz žestoko protivljenje Rusije, odbio je raspravu o 25 godina od početka NATO bombardovanja SRJ, pošto za dnevni red nije glasao dovoljan broj ambasadora država članica.

Za predlog rasprave, koji je predložila Rusija, glasale su tri članice Saveta bezbednosti, Kina, Alžir i Rusija, dok je preostalih 12 bilo uzdržano.

Glasanju je prethodila duga rasprava između ambasadora Rusije i Francuske, Nebezje i Nikolasa de Rivijea koji su izneli oprečne stavove o potrebi da se o bombardovanju NATO 1999. godine raspravlja pred ovim telom.

"Rusija je ovo predložila bez konsultacija sa Srbijom koja je stavljena pred svršen čin. Rekao sam srpskim diplomatama da ovakva sednica neće biti održana... Pozivam predstavnika Ruske federacije da, recimo sutra, održi ovakvu raspravu u aria formatu", rekao je francuski ambasador.

"Arija formula" neformalni je format sastanaka Saveta bezbednosti, nastao tokom ratova prostoru bivše Jugoslavije, koji ne pretpostavlja redovne procedure i prisustvo svih država članica ovog tela.

Bez obzira na ishod glasanja, ruski ambasador je rekao da posledice nelegalne agresije NATO na SR Jugoslaviju i dalje imaju negativne posledice po stabilnost Balkana.

Bez obzira na cinične primedbe zapadnih kolega, ističe ruski diplomata, pitanje Kosova nije istorijsko, jer se i dalje nalazi na dnevnom redu sednice Saveta bezbednosti UN.


(Foto: Jutjub)

"24. marta 1999. godine, kaolicija koja se naziva odbrambenom alijansom izvršila je invaziju na SR Jugoslaviju pod izgovorom da zaustavlja etničko čišćenje. Ustvari, policija i vojska su se borili protiv terorističkih bandi na Kosovu", rekao je Nebenzja.

"Jedan od lidera te zloglasne Oslobodilačke vojske Kosova je sada u Hagu zbog nemilosrdnog ubijanja Srba i Albanaca koje nisu smatrali lojalnim. Zapadna propaganda učinila ih je gerilcima željnim mira i ratnicima dobra", objasnio je ruski ambasador.

Ta agresija, rekao je Nebenzja, trajala je 78 dana i izazvala je neopisivu patnju i žrtve u stanovništva.

"To je bilo brutalno kršenje međunarodnog prava... Istovremeno, u dramatičnoj je meri okrnjen autoritet Saveta bezbednosti", rekao je ruski ambasador.

"Istorija treba da ostavimo istoričarima, a pravdu na tribunalima... Treba pažljivo da raspolažemo sa vremenom ovog saveta", rekao je francuski ambasador.


Ambasador Vasilij Nebenzja (Foto: Jutjub)

Rusija je još početkom marta predložila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećeno 25. godišnjici NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti podržao tu inicijativu i zakazao sednicu.

Zamenik kineskog ambasadora pri UN, Geng Šuang je rekao da je Kina podržala održavanje sednice, izražavajući žaljenje što su neke članice imale drugačije mišljenje.

"Razočarani smo ishodom glasanja... Pre nego se raziđemo moram da kažem da NATO bombardovanje prouzrokovalo i veoma bolan trenutak koji kineski narod nikada neće zaboraviti... 7. maja, NATO predvođen Sjedinjenim Državama ispalio je više laserski vođenih projektila i bombardovao kinesku ambasadu u SRJ, što je prozrokovalo smrt trojice kineskih novinara i povrede više od 20 kineskih diplomatskih predstavnika", rekao je Šuang.

(Foto: Jutjub)

Bila je to, istakao je, flagrantna povreda kineskog suvereniteta i ozbiljna povreda osećanja naroda Kine, kao i ogromno kršenje međunarodnog prava.

"Narod Kine ne podržava mržnju, ali istoriju nikada nećemo zaboraviti. Ne podržavamo ni da se nasiljem odgovara na nasilje, ali nikada nećemo dozvoliti da se ovo ponovi", upozorio je kineski ambasador.

Francuski stav podržao je i zamenik američkog ambasadora pri UN, Robert Vud, koji je rekao da su SAD bile uzdržane zbog načina na koji je Rusija predložila raspravu.

Američki predstavnik tvrdi da je NATO "akcija" bila neophodna i legitimna da "zaustavi etničko čišćenje na Kosovu", kazao je on ne navodeći dokaze za svoje tvrnje.

"Možemo da podržimo održavanje ovakvog sastanka u odgovarajućem formatu, na kojem bi se raspravljalo od tragičnim događajima iz prošlog veka, ali ne možemo da dozvolimo da Savet bezbednosti postane poligon za rusku propagandu", rekao je američki diplomata.


Glas javnosti/V02S


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR