Glas Javnosti

VUČIĆ GOVORI U NJUJORKU: Gvajana odlučila da sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji bude otvorena

Politika
Autor: Glas javnosti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić preneo je danas da je Gvajana, kao predsedavajuća Savetu bezbednosti UN, odlučila da sednica o Kosovu i Metohiji zakazana za četvrtak, bude otvorena.

Srbiju će u Njujorku predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Dačić je objasnio da je, nakon razgovora koji je imao sa ministrom spoljnih poslova Gvajane, njegov resorni kolega iz te zemlje Kju Tod dao instrukciju šefici misije da odlukom predsedavajućeg, bez glasanja, zakaže sednicu u otvorenom formatu.

"To još nije zvanično objavljeno, ali po informacijama koje imamo Gvajana je svojom odlukom predsedavajućeg odlučila da sednica bude otvorena. To još nije objavljeno zvanično na sajtu Saveta bezbednosti, ali od ministra spoljnih poslova Gvajane i diplomatskih izvora dobili smo informaciju da su članice Saveta bezbednosti dobile odluku Gvajane da zakaže otvorenu sednicu", preneo je on.

Dačić je odao priznanje Gvajani, kako je rekao maloj zemlji sa manje od milion stanovnika, zato što je uspela da se odupre svim pritiscima.

"Neke od zemalja rekle su da će poštovati odluku Gvajane, to su rekle, na primer, Južna Koreja, Slovenija... Odluka Gvajane za nas je veoma značajna", podvukao je on.

"Veoma je bitno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na otvorenoj sednici i da njegov govor bude vidljiv, da svi razlozi i argumenti zbog čega smo tražili hitnu sednicu svi čuju. Da ne misle da je reč o nekom pokušaju da komplikujemo situaciju, naprotiv, mi se žalimo na kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, na sve što se dešava prema srpskom narodu, na teror kojem je izložen, pokušaju zabrani dinara", objasnio je on.

Dačić je kazao da ne razume države koje su tražile da sednica bude zatvorena.

On je ukazao da je protekla dva dana bilo žestokih zakulisnih igara i pritisaka unutar Saveta bezbednosti UN da predsedavajuća tim telom, a to je Gvajana, praktično zakaže zatvorenu sednicu.


(Foto: Printskrin RTS)

"Zapadne zemlje, i zemlje EU tražile da sednica treba bude zatvorena iz samo njima znanih razloga. Mi smatramo da je to iz razloga da ne bi celokupna svestska javnost čula šta se dešava na Kosovu, da bi mogle dalje da se plasiraju laži u medijima. Za nas je ovo bila veoma teška borba koja je vođena", konstatovao je on.

Dačić je podsetio da sednice Saveta bezbednosti mogu biti zatvorene i otvorene, a postoji i treća međuvarijanta, koja se zove "privatna sednica", sa koje se može objaviti saopštenje.

Zahtev za zakazivanje zatvorene sednice, kako je dodao, zemlje koje su to tražile, pravdale su činjenicom da se to i ranije dešavalo u vezi Kosova.

Podsetio je da su samo Vojislav Koštunica i Boris Tadić bili na zatvorenim sednicama Saveta bezbednosti UN, i da je tada bilo drugo vreme, vreme pre ulaska u proces ostvarenja jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Dačić je rekao da su kabinet predsednika, sam predsednik i Ministarstvo spoljnih poslova uložili maksimalni trud kroz diplomatske kontakte da se zakaže sednica i da bude otvorena.

Samo on je, dodaje, razgovarao lično sa zemljama koje nisu priznale Kosovo od Alžira, Mozambika, preko Sijera Leonea, do Rusije.

"Veoma je bitno što je prihvaćeno da sednica bude održana. Moglo je da se desi da dođe do glasanja da se ne održi", naveo je on.



Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR