Glas Javnosti

Vučić danas sa Makronom: Govore o važnim temama značajnim za Srbiju

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Vučić, koji se do sada sastajao i razgovarao sa Makronom gotovo 20 puta, a samo u poslednjih pola godine četiri puta, najavio je da će tokom posete biti 14 tema

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje u Pariz gde će se sutra zvanično sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a ta poseta, o kojoj je pisao i francuski dnevnik Figaro, će kako je najavio predsednik, biti od velikog značaja za Srbiju.

Predsednik Vučić, koji se do sada sastajao i razgovarao sa Makronom gotovo 20 puta, a samo u poslednjih pola godine četiri puta, najavio je da će tokom posete biti 14 tema, među njima i jačanje bilateralne saradnje, pitanje Kosova i Metohije, Srebrenice, zatim Ekspo2027, namenska industrija, nuklearna energija, IT sektor, i tri teme vezane za razvoj veštačke inteligencije.

"Sa predsednikom Makronom do sada sam imao gotovo 20 razgovora, 19 mislim. Ovaj će biti najvažniji, biće strateški, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo", rekao je Vučić.

"Spremili smo se za sve različite teme", rekao je predsednik i najavio da će jedna od tema biti namenska industrija i saradnja naših namenskih industrija.

"Naša vojna industrija će ove godine da proizvede isto ili nešto više granata i raketa, nego jedna Francuska, u kalibru od 122 do 155 milimetara. Samo da znate da imamo svoju snagu, da imamo svoje kapacitete, samo što to moramo da utrostručimo i učetvorostrostručimo", dodao je Vučić.


Podsećajući na činjenicu da će Srbija do 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego danas i da je jedini način da se taj problem reši - izgradnja nuklearnih elektrana, predsednik je naglasio da će upravo to biti jedna od važnijih tema razgovora sa Makronom.

"Francuska je najveća evropska nuklearna energetska sila. Ona 70 odsto struje dobije iz nuklearne energije. Želim da znate da ćemo do 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego danas. Šta god radili, kako god radili, nikakvu šansu nemamo, ako brzo ne krenemo u rešavanje tog problema. A rešavanje tog problema je jedino moguće izgradnjom velikih i malih nuklearki", rekao je Vučić.

Osim razgovora o nuklearnoj energiji, Vučić je najavio da će se u Francuskoj razgovarati i o namenskoj industriji, kupovini 12 novih francuskih vojnih aviona "Rafal" i druge opreme.

"Zahvaljujući francuskim radarima, mogli smo da vidimo špijunski dron i tek tada da podignemo naše lovce. Pošto smo opredeljeni da kupimo nove aparate, to bi značajno doprinelo daljem uvećanju naših operativnih borbenih sposobnosti“, rekao je Vučić.

U Francuskoj će se, kako je rekao, razgovarati i o IT sektoru, razvoju veštačke inteligencije, gejming industriji, automobilima i proizvodnji baterija, inovacijama, startapovima i izgradnji i upravljanju postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

Jedna od tema će, kako je dodao, biti i uvođenje letećeg taksija u Srbiju do početka Expo 2027. godine.

Prošle nedelje, kada je prvi put saopštio da je dobio zvanični poziv od

predsednika Francuske Emanuela Makrona, ocenio je da će ta njegova poseta biti od velikog značaja za Srbiju i da će jedna od tema biti i pitanje Kosova i Metohije.

"Moliću predsednika Makrona da uzme u obzir sve ono o čemu smo razgovarali, ali da uzme u obzir i međunarodno-javnopravne norme, posebno obavezu formiranja Zajednice srpskih opština. Ja znam da Francuska podržava nezavisnost Kosova, ali je moje da molim", rekao je tada Vučić.

Francuski list Figaro u tekstu pod naslovom "Makron će primiti srpskog predsednika u Jelisejskoj palati u ponedeljak", piše da će Makron i Vučić u ponedeljak u Jelisejskoj palati razgovarati o EU integracijama Srbije i odnosima Beograda i Prištine.

Pozivajući se na saopštenje Jelisejske palate, Figaro navodi da će Makron tom prilikom "ponovo potvrditi privrženost i punu podršku evropskim integracijama Srbije" i "da normalizacija odnosa sa Kosovom čini sastavni deo procesa pridruživanja EU".


Predsednik se i u januaru u Davosu sastao sa Makronom kome je zahvalio što je deo govora na Svetskom ekonomskom forumu posvetio Srbiji, rekavši da je EU dobar projekat za Srbiju koja je odabrala taj put i na poseban način nam izrazio podršku.

Vučić je tada naveo da je u razgovoru sa Makronom u Briselu, na prvom globalnom Samitu o nuklearnoj energiji, razmenio mišljenja o brojnim važnim pitanjima, kao i o daljem snaženju partnerskih odnosa Srbije i Francuske.

On je tada Makrona informisao o razvoju situacije na KiM, kao i o sve većim pritiscima na srpski narod koji je doveden u izuzetno težak položaj nakon najnovijih poteza Prištine.

Predsednik Vučić poslednji put boravio je u Jelisejskoj palati sredinom novembra, na Mirovnom forumu koji je organizovao Makron. Tada su razgovarali o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, nastavku dijaloga Beograda i Prištine i ekonomskim temama.

I mesec dana pre toga u Španiji imao je, kako je saopštio, otvoren i sadržajan razgovor sa predsednikom Francuske o svim važnim pitanjima.

Tada je zahvalio Makronu "na spremnosti da čuje stavove Beograda" i na "ličnom angažmanu" na Zapadnom Balkanu.

Jedan od najznačajnijih susreta dvojice državnika bio je u Beogradu u julu 2019. godine. Bila je to prva poseta jednog francuskog predsednika Srbiji nakon punih 18 godina i dolaska predsednika Žaka Širaka u Beograd.

"To je dugo, predugo", konstatovao je Makron tada, kada je održao i govor na srpskom, poručivši da Francuska nikada neće zaboraviti žrtvu koju je u Prvom svetskom ratu podneo srpski narod i naglasio da Francuska voli Srbiju, onako kako je Srbija volela nju.

U Pariz će, kako je Vučić najavio, ići i ministar finansija Siniša Mali, koji će francuskim privrednicima predstaviti makroekonomske rezultate Srbije, program "Skok u budućnost" i posebno projekat Ekspo 2027, kao i potencijale naše zemlje za ulaganje.



Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR