Glas Javnosti

MINISTRE, PA TO JE VUČIĆEV "PRIJATELJ", KAKO ĆETE REAGOVATI? Vučević: Srbija će adekvatno odgovoriti na vojni sporazum Turske i tzv. "Kosova"

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da će država Srbija imati adekvatan odgovor na potpisivanje vojnog sporazuma između Turske i tzv. "Kosova".

Vučević je rekao, odgovarajući na pitanja novinara u kasarni Topčider gde je predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao prikazu vojnog naoružanja Vojske Srbije, da taj sporazum predstavlja nastavak saradnje Turske i Kosova.

"NATO alijansa ne sarađuje institucionalno sa takozvanim kosovskim snagama bezbednosti, ne učestvuje kao Alijansa u transformaciji onoga što oni zovu kosovske snage bezbednosti u kosovske oružane snage, što je inače suprotno čak i njihovom ustavu takozvanog Kosova, ali pojedine zemlje članice su snažni kontributori u tom procesu, a Turska je, rekao bih, tu možda i lider", istakao je Vučević.

Ministar je naveo da "smo zabrinuti i da pažljivo pratimo šta je to što se dešava".


Prijatelj s Erdoganom: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  (Foto: Jutjub)

"Vidimo da se sad otvaraju neka nova polja njihove, kako oni kažu, bilateralne saradnje, a Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane odnosno država Srbije će imati adekvatan odgovor, ne samo politički, nego ćemo naravno i naše kapacitete prilagoditi svim izazovima, rizicima, pa i opasnostima za našu otadžbinu.

Jer se postavlja pitanje - za koga i za šta se naoružava takozvana kosovska vojska, još jedna albanska vojska de facto kada pogledate etnički sastav. Za koga i zbog čega se oni toliko naoružavaju i zašto se dopremaju, doniraju sva ta sredstva ili prodaju, suprotno i vojno-tehničkom sporazumu, suprotno rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, što je direktno kršenje svih normi međunarodnog javnog prava", rekao je Vučević.

SPORAZUM


Ejup Maćedonci i ministar odbrane Turske Jašar Guler, potpisali su okvirni vojni sporazum, saopštilo je tzv. mministarstvo u Prištini.

Makećonci je s delegacijom u zvaničnoj poseti Turskoj, na poziv Gulera. U saopštenju piše da se od sporazuma očekuje produbljivanje vojne saradnje: razmena vojnog osoblja, obrazovanje, zajednička obuka, ulaganje u odbrambenu industriju, lečenje pripadnika BSK u Turskoj.

Maćedonci je, piše u saopštenju, izjavio da već postoji bliska saradnja u vojnoj oblasti radi zajedničkog doprinosa očuvanju mira i stabilnosti.



Podsetio je da predsednik Vučić kaže da je to realnost koja nas nažalost okružuje i prema kojoj mi moramo da se vladamo.  

"To ne znači neki kompromis ili prosto prihvatanje toga, nego je život sa takvim okolnostima i donošenje adekvatnih protivmera ili adekvatnih odgovora prema tome. Svi se naoružavaju u regionu, pa eto i Albanci na Kosovu svakako ne zaostaju ili pokušavaju da ne zaostanu. Mnogo oni rade i na usavršavanju svojih kadrova, na obuci svojih oficira, podoficira i u Prištini se razgovara oko obaveznog služenja vojnog roka. Prosto, situacija je danas komplikovanija i nekad imam utisak da je Srbija najzainteresovanija za mir u ovom regionu", naveo je Vučević.


Ministar odbrane je nakon sastanka na kojem su predstavljeni rezultati analize stanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu, a kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da su ciljevi za 2024. godinu veći.

"Ne malu pažnju smo stavili na stvari koje su za nas izazovne, koje moramo da popravljamo, zadovoljan sam sa onim što su pripadnici Vojske Srbije uradili u 2023. godine", kazao je Vučević.

Kako je rekao, Vojsku Srbije očekuje još mnogo zadataka.

"Verujem da će Vojska Srbija biti na ponos svih građana, garant bezbednosti i očuvanja suvereniteta i nezavisnosti i najsnažniji odvraćajući faktor svoh onih koji nisu dobronamerni prema Srbiji", kazao je Vučević.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta se javno hvalio kako mu je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan - prijatelj. 

Šta reći osim - sačuvaj nas Bože, takvih "prijatelja"!


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR