Glas Javnosti

Karadžić i Mladić u teškom zdravstvenom stanju

Politika
Autor: Glas javnosti

Advokat Goran Petronijević ocenjuje da je sumnjivo što zatvorska uprava odbija da prebaci bivšeg predsednika Republike Srpske u bolnicu i povezuje takav nemar prema njemu sa najavom donošenja rezolucije o Srebrenici.

Radovan Karadžić (78) i Ratko Mladić (79), koje je Haški sud osudio na doživotne kazne zatvora zbog navodnog genocida u Srebrenici, u teškom su zdravstvenom stanju, a lekari ne čine dovoljno da im pomognu, piše "Politika".

Advokat Goran Petronijević kaže da uprava britanskog zatvora "Bajt" odbija da prebaci Karadžića u bolnicu i omogući mu ishranu kakva mu je potrebna tokom terapije dijabetesa, dok Branko Lukić, branilac Ratka Mladića, navodi da njegovog klijenta lekari leče pogrešno i čine sve suprotno od saveta koji su dali srpski specijalisti.


"Karadžić je prošlog petka bio u ozbiljnoj zdravstvenoj krizi sa jakim bolovima. Ima problema i sa prostatom i dijabetesom, a uskraćuje mu se pomoć koja mu je potrebna. Njegova porodica je pod američkim sankcijama, zbog kojih ne može da ga poseti, a jedini ko je uspeo da dođe do njega je sveštenik. Svakodnevno obaveštavam o tome sudski mehanizam i ne znam da li oni imaju komunikaciju za sa zatvorom Vajt", izjavio je Petronijević za "Politiku".

Advokat ocenjuje da je sumnjivo što zatvorska uprava odbija da prebaci bivšeg predsednika Republike Srpske u bolnicu i povezuje takav nemar prema njemu sa najavom donošenja rezolucije o Srebrenici.

Petronijević podseća da je u zatvoru u Engleskoj svojevremeno ozbiljno povređen general VRS Radislav Krstić, koji je prvi osuđen za navodni genocid u Srebrenici. Njega su napala trojica muslimana i jedva je preživeo.


Odbrana Karadžića je ukazivala na taj rizik i on je prebačen u bezbedni deo zatvora, gde nema islamista i terorista.

"Izgleda da nema opasnosti od njih, ali mu je život ugrožen iz zdravstvenih razloga. Niko nije mogao da utvrdi ni da li je Slobodan Milošević umro prirodnom smrću, ili kombinacijom određenih lekova, u šta sam siguran", ukazuje Petronijević.

Karadžić, kako dodaje, dnevno dobija dva obroka, a kao dijabetičar mora da pojede nekoliko zalogaja pre terapije. On te obroke deli, ali mu u zatvoru oduzimaju svu hranu koju odmah ne pojede.

Haški sud je bio u obavezi da osuđenika smesti u državu koja je potpisala sporazum sa tom institucijom. To je, smatra advokat, trebalo da bude država koja je najbliža mestu prethodnog života - Slovenija, Grčka ili Mađarska.

"Izbor Engleske predstavlja dodatnu patnju koja prevazilazi kaznu", zaključuje advokat Petronijević.

I stanje Ratka Mladića, komandanta vojske RS, koji je i dalje u zatvoru u Sheveningenu, veoma je teško.


"Mladić je toliko loše da ne znam da li zna šta se dešava. On je težak srčani bolesnik. Lekari u Hagu dobili su precizne instrukcije od naših stručnjaka šta ne sme da se daje Mladiću, a rade sve suprotno", kaže advokat Lukić.

Iz sudskog mehanizma koji je nasledio nekadašnji Haški tribunal nije odgovoreno na pitanje "Politike" kakvo je zdravstveno stanje osuđenika.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR