Glas Javnosti

Evo šta NATO piše o Srbiji

Politika
Autor: Glas javnosti

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, u danas objavljenom godišnjem izveštaju za 2023. godinu istakao da NATO održava politički dijalog na visokom nivou sa Srbijom u cilju rešavanja pitanja relevantnih za regionalnu bezbednost i poručio da je prisustvo NATO na KiM ključno za stabilnost Zapadnog Balkana.

Stoltenberg se u delovima izveštaja, koji se odnose na rad Kfora i angažman i saradnju NATO na Zapadnom Balkanu, osvrnuo na dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU, navodeći da on predstavlja glavnu platformu za pronalaženje rešenja.

Naglasio je i da Alijansa nastavlja da bude snažno angažovana na Zapadnom Balkanu, čija je stabilnost, kako je naveo, od strateškog značaja za NATO.

"NATO ostaje posvećen podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. Dijalog je glavna platforma za pronalaženje rešenja kojim se poštuju prava svih zajednica i gradi trajni mir, koji koristi bezbednost širom Kosova i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana", poručio je Stoltenberg.

U izveštaju, u kojem se opisuju rad i postignuća NATO tokom godine, navodi se da je nastavljena partnerska saradnja sa Vojnom kancelarijom za vezu NATO u Beogradu, koja pruža podršku aktivnostima Srbije u okviru programa Partnerstvo za mir.

Ističe se i da su snage Kfora, od kako su dobile mandat po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, nastavile rad kako bi pomogle u održavanju bezbednog i sigurnog okruženja za sve zajednice na KiM i slobode kretanja, u bliskoj saradnji sa EU, UN i drugim međunarodnim akterima.
Navodi se i da su NATO snage na KiM u 2023. odigrale ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti na KiM, usred pojačanih tenzija i povećane nestabilnosti na severu.

"Posle nasilja u maju i septembru, saveznici su rasporedili oko 1.000 rezervnih snaga u misiju, obezbedivši najveće pojačanje za deceniju", naveo je Stoltenberg i dodao da je to omogućilo Kforu da utrostruči broj patrola i učetvorostručiti prisustvo na severu KiM.

Kako se dodaje, od 31. decembra, 27 saveznika i partneri obezbedilo je približno 4.700 vojnika misiji, uključujući raspoređeni rezervni sastav.

Stoltenberg je naveo da su NATO snage na KiM, uprkos povećanim tenzijama, nastavile da se angažuju sa svim zajednicama da pomognu u održavanju bezbednog okruženja i istakao da je ponosan što je podržao NATO prisustvo na KiM 2023. godine.

On je dodao i da je NATO nastavio da obezbeđuje podršku za izgradnju kapaciteta bezbednosnim organizacijama na KIM, preko savetodavnog i tima za vezu NATO, civilnog i vojnog tima od oko 40 pripadnika osoblja iz 13 zemalja.

"U 2023. tim je ponudio savete i pomoć u oblastima kao što su medicinska podrška, logistika, nabavke, izvršenje budžeta i ljudsko upravljanje resursima", naveo je Stoltenberg.

U izveštaju se navodi i da je posetom Stoltenberga BiH, Srbiji, Prištini i Severnoj Makedoniji u novembru prošle godine prenet snažan signal trajne posvećenosti NATO miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, u kontekstu složenog regionalnog i globalnog bezbednosnog okruženja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR