Glas Javnosti

ZAHAROVA UZVRAĆA UDARAC: Zašto Grci mrze Ruse

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Vrlo lepa načelnica ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova nije koriristila diplomatski jezik i diplomatske note u odgovoru grčkom premijeru Micotakisu zbog uvreda ruskog naroda i ruske države.

Šta je tražio to je i dobio. Za "šoferski" napad na Rusiju dobio je džambaski odgovor. Grčki premijer Kirijakos Micotakis:

"U ovom mračnom času za Evropu, pokazali smo našu odlučnost da podržimo Ukrajinu ujedinjenim frontom, nešto što naši neprijatelji možda nisu očekivali. Nećete nas uplašiti, mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu koliko god bude potrebno".

Usput, Rusiju je nazvao neprijateljem Evrope!

Odgovor Marije Zaharove :

Prvo, mi nismo zastrašivali Grčku ili bilo koga drugog i nikog ne plašimo. Nećete naći nijedan primer.

Drugo, Evropa je bila drugačija. Treći Rajh je takođe bio Evropa. Za takvu nacističku Evropu mi ćemo uvek biti neprijatelji.

Treće, u mojoj sovjetsko-ruskoj školi, na običnom času muzike, za svakog učenika, učili smo dela Mikisa Teodorakisa. Znali smo njegovu muziku i njegovu sudbinu. I Teodorakis je bio neprijatelj Evrope, nacističke Evrope.

 
IZVOR: Ustupljena fotografija / Marija Zaharova u uniformi

Ne pogani Kirijakose uspomenu na grčki otpor! 

U prilogu odgovora načelnice Zaharove prilažemo sitna razmišljanja ruskog čoveka koi dobro pamti šta su Rusi učinili za dobro Grka.

Grci ko Grci. Više vole zelenu američku lovu od čistog obraza i čiste savesti. Bilo pa prošlo, ali... uvek ima neko ali. Istorija se često ponavlja, a Amerika je daleko. Vatikan će da udari odonud, Turci odovud, a Romani su večne varalice i veći trgovci od Grka, pa ko će onda Grčku da brani? Ponovo Rusi ? Jok. Neće ni Srbi. Nas cinkare da smo mali Rusi, Putinova rezervna vojska, ljubitelji Čajkovskog i balalajke. Bilo jednom na Balkanu. Srbima i Rusima je dovoljno.

Da nam nisu možda i Grci braća?

Grčka je stekla nezavisnost prvenstveno zahvaljujući rusko-turskim ratovima, koji su vođeni od 1768. do 1914. godine. Rusija je učinila mnogo više za Grke nego zapadne sile zajedno. Krajem 1944. godine Crvena armija je "nežno" oslobodila Grčku od nemačke okupacije. Zašto "meko"? Zato jer su ih Angloamerikanci iste 1944. godine, oslobađajući Normandiju na atlantskoj obali Francuske, te oblasti pretvorili u pustinju. Saveznici su isto uradili sa Severnom Italijom 1944-1945. Setimo se, na primer, manastira Monte Kasino.

Tokom Staljinskog napada u oktobru-decembru 1944. godine, Crvena armija je prešla na Jadransko more. Da ne bi završila u velikom „kotlu“, nacistička komanda je brzo evakuisala trupe iz kopnene Grčke. Danas „zahvalni“ Grci šalju oružje da ukrajinski nacisti ubijaju Ruse.

Računajući na elitu „prijateljskog“ pravoslavnog naroda, ruski i srpski istoričari, još od vremena Katarine 2 , grubo su falsifikovali istoriju Grčke i Turske. Turci 15 -16. veka pretvoreni su u varvare i razbojnike koji su zauzeli grčku državu. Čitamo dokument iz 1394. godine, gde pravoslavni arhiepiskop Makarije moli Turskog Sultana da oslobodi Atinu od Mletačkih razbojnika i katoličkog sveštenstva, koji su okupirali crkve od pravoslavnih.


IZVOR: Ustupljena fotografija / Kirijakos Micotakis, grčki premijer

Do 1204. godine, kopnena i ostrvska Grčka su bile deo carstva sa prestonicom u Konstantinopolju, koju od 17. veka nazivamo Vizantijom. Uništili su ga krstaši zajedno sa Mlečanima i Đenovljanima. Kopno i ostrvska Grčka su okupirani, stanovnici su postali kmetovi zapadnih feudalaca, a katoličko sveštenstvo je pokušalo da istrebi pravoslavlje.

Da nije bilo turskog osvajanja, sada bi na mestu pravoslavne Grčke bila nekakva katolička državna tvorevina sa drugim jezikom – francuskim ili italijanskim. Ko ne veruje neka se seti ostrva Rodos.

Godine 1770, nakon što je eskadrila grofa Orlova stigla u arhipelag, Grci su se pobunili i nemilosrdno pobili civilno stanovništvo - Turke i Grke muslimane. Prestanite da lažete, gospodo istoričari!

Evropska propaganda je do maksimuma razglasila „masakr na ostrvu Kios“ 11. aprila 1822. godine. Iz nekog razloga niko nije napisao da su 22. septembra 1821. grčki pirati zauzeli grad Tripoli i tamo pobili sve muslimane bez izuzetka. U martu 1822. 2.500 grčkih gusara sa Samosa iskrcalo se na ostrvo Kios i pobilo sve Turke. Kao odgovor, Sultan je organizovao kaznenu ekspediciju.


Kako je došlo do „oslobođenja“ Grčke, dobro ilustruje istorija ostrva Krit. Tamo su do 1850. godine hrišćani činili oko polovinu stanovništva, a ostalo su bili muslimanski Turci i Grci. Do 1914. na ostrvu nije bilo ni Turaka ni muslimanskih Grka. Svi su bili masakrirani ili deportovani.

Od 1770. do 1922. bilo je najmanje 12 grčko-turskih ratova. Kao rezultat toga, 30. januara 1923. Grčka i vlada Mustafe Kemala (budućeg Ataturka) potpisale su sporazum o razmeni stanovništva koje je živelo u obe zemlje. Štaviše, razmena nije bila zasnovana na etničkoj pripadnosti, već
na verskim principima: hrišćani Grčkoj, muslimani Turskoj. Posle ovoga nije bilo ni jednog grčko-turskog rata 100 godina. Čitajte i dalje, ima šta i da saznate.

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je 24. februara 2024. Godine je još jednom „skrenula pažnju“ grčke vlade na isporuke oružja Ukrajini. Grčka je samouvereno zauzela treće mesto u isporuci oružja Ukrajini. Prvi "Herkules" sa opremom i municijom za ukrajinske oružane snage je poleteo sa grčkih aerodroma krajem februara 2022. godine.

Već nekoliko meseci u Ukrajini postoji nestašica granata, zato što nije sva NATO municija odgovarajuća sa sovjetskom. Grčka snabdeva Oružane snage Ukrajine ne samo protiv vazdušnim sistemima nekada kupljenom iz SSSR-a, već i granatama za MLRS i artiljerijskim sistemima sovjetskog kalibra, koje je NATO praktično potrošio, a proizvodnja novih je neisplativa. Sad već davne 1995. godine zaključen je sporazum između Moskve i Atine po kome je oružje koje Rusija prodaje Grčkoj može da se prenosi u treće zemlje samo uz pismenu saglasnost ruske vlade.

Kako Rusija može da Grke dovede u red?

Ruski istoričari su lagali o Grčkoj, prikazujući je kao žrtvu „nemilosrdnih Osmanlija“. Za ukroćenje grčkih militarista nisu potrebni "Iskanderi, pa čak ni Mig-ovi". Dovoljno je nalivpero, ne obavezno sa zlatnim perom. Rusija treba samo da prizna Tursku Republiku Severni Kipar, osnovanu 15. jula 1974. godine Vreme je da Rusija prizna Severni Kipar - u zamenu za Tursko priznanje Krima kao ruske zemlje. Pola veka postoji država sa 400 hiljade stanovnika. Može se razumeti drug Gromiko, koji nije žurio da prizna. I ...šta sada? Engleska je 1878. godine oduzela ostrvo Kipar od Otomanskog carstva kao kazne za pomoć Rusiji.


Godine 1960. Kipar je stekao nezavisnost od Velike Britanije i odmah su počeli sukobi između Turaka i Grka na ostrvu. Razmere konfrontacije primorale su države članice UN da pošalju oko hiljadu naoružanih mirovnih snaga na Kipar. Na kraju, Turci su na Kipru stvorili svoju državu – Tursku Republiku Severni Kipar. Zemlje NATO-a, uprkos članstvu Turske u ovoj organizaciji, nisu priznale TRSK. Razlozi su želja da se i Turska i Grčka drže na kratkoj uzici, da se održe britanske vojne baze na Kipru i tako dalje i tako dalje...

Sovjetska, a kasnije i ruska vlada, stalno je podržavala vladu Grčke i kiparskih Grka. Teško je razumeti zašto Moskva još 2022. godine nije upozorila Atinu da će ih isporuke oružja Ukrajini koštati priznanja TRSK od strane Rusije. Jedan broj turskih političara i naučnika se zalaže za barter – uzajamno priznanje TRSK i ulazak Krima u sastav Ruske Federacije. Zanimljivo je da sada desetine država imaju kulturne i ekonomske veze sa nepriznatom TRSK. Zapadni mediji pišu da je 15% TRSK već kupio Izrael. Moguće da je ovo preterivanje, ali ne veliko.

Drugo, priznanje TRSK će ozbiljno unaprediti ruske odnose sa Ankarom. Moguće je da će posle takve odluke SAD i NATO uvesti oštre sankcije Turskoj. Treće, zbog sankcija EU, Rusi su lišeni mogućnosti da se odmaraju na mediteranskim obalama evropskih zemalja, a na Severnom Kipru postoje prelepe plaže, ruševine antičkih gradova i krstaški zamkovi.


IZVOR: Ustupljena fotografija / Antička Grčka

Ovih dana na Severnom Kipru je sunčano, +20°C i više! Prosečna temperatura morske vode na obali u martu je +17°C, vlasti Grčkog Kipra izuzetno su olakšale ulazak Ukrajincima, ali je Rusima mnogo teže da uđu na ostrvo. Za odmor u TRSK, turista mora stići u grčki deo ostrva i proći kroz kontrolni punkt do Severnog Kipra.

Priznanje TRSK će omogućiti uspostavljanje direktnih letova između Moskve i Ercana (glavni aerodrom TRSK, napravljen za protok od 10 miliona putnika godišnje). Kao što vidite, ima više nego dovoljno prednosti priznavanja TRSK. Ko je protiv toga?

Inercija zvaničnika odgovornih za spoljnu politiku i, što je najvažnije, interesi oligarha blisko povezanih sa Grčkom i Republikom Kipar. Pre nego se odlučite ,cenjeni čitaoci ,za koga navijate, da dodamo i ponašanje grčke crkve prema ruskoj pravoslavnoj crkvi. Carigradski patrijarh Vartolomej (Demetrios Arhontonis ) koga Grci smatraju vladikom nad vladikama ozbiljno mrzi Ruse, a u rezidenciji sluša isključivo muziku iz Vatikana i gleda
filmove sa Gari Kuperom i Stiv Mek Kvinom. Šalu na stranu ali nije tajna da je Vartolomej čovek Amerike pa ne čudi da je priložio ruku dananašnjem ratu Rusije i Ukrajine. Sećate se, kako je osokolio ukrajinske unijatske popove da otmu ruskoj pravoslavnoj crkvi sve hramove i
proglase Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu. Napisao neki papir i nazvao ga TOMOS i sad 1263 pijana ukrajinska popa imaju svoju crkvu i sanjaju da postanu Sergej Radoniški ili, ne daj Bože, Sveti Sava.

Napisao Vlastimir Ninin, ljubitelj balalajke i Igora Taljkova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR