Glas Javnosti

SITUACIJA U GRADU JE MIRNA DOK SRPSKA CRKVA GORI!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Građani protestuju, ali situacija u gradu je mirna dok srpska crkva gori, javljao je izveštač RTK iz Đakovice tokom pogroma 2004. godine.

U sličnom maniru, 20 godina kasnije, tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti sinoć je izjavio.

"Održavanje izbora za smenu gradonačelnika bili su klјučni kriterijumi za ukidanje mera protiv Kosova od strane Evropske unije. Ove nepravedne mere, nakon današnjeg glasanja, treba ukloniti što pre",  rekao je Kurti koji se inače redovno hvali da je "Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu".

Predstavnici kosovske vlade, ali i pojedine strane diplomate bili su zadovoljni što nije bilo incidenata, a sada što nije bilo nikoga ni da glasa, to je izgleda sporedno. Sada je izgleda na red došlo ukidanje kaznenih mera EU prema Kosovu, a što da ne i prijem u neku novu međunarodnu organizaciju zbog organizovanja ovog "festivala demokratije". 


Za neuspeh referenduma na severu gde se odazvalo 0.56 odsto upisanih birača, Kurti je okrivio Beograd i Srpsku listu, strane diplomate i predstavnici Kvinte su konstanovali da glasanje nije uspelo i izrazili žaljenje zbog bojkota Srpske liste.

Niko od predstavnika Kvinte, EU, SAD... nije izgleda video postavljene kontejnere, oklopna vozila, specijalce Kosovske policije u zgradama opština gde se glasalo, biračke boksove naopako postavljene da se vidi kako glasate, kamere koje to sve snimaju, članove biračkih odbora koji pričaju samo albanski i na srpskom se s njima ne možete sporazumeti...Tako je valjda i u njihovim zemljama za vreme izbora. 


(Foto: Jutjub)

Ne daj Bože da nije "najdemokratskija" kao što to Kurti tvrdi, jer kako bi tek onda izgledalo jučerašnji referendum na severu Kosova - možda bi videli scene koje smo proteklih nedelja na žalost gledali u Gazi.

S obzirom da su referendum ili administrativno uputstvo Prištine na kraju podržali EU, Kvinta, SAD....možda bi sada recept "najdemokratskije uslove na Zapadnom Balkanu" trebalo preslikati na predstojeće izbore u Nemačkoj, Francuskoj ili nekoj drugoj evropskoj zemlji ili recimo predsedničke u SAD.

Zamislite samo na izborima u Nemačkoj da u biračkim odborima budu samo oni koji pričaju isključivo francuski, a u Francuskoj isključivo nemački. I par oklopnih kola naravno ispred svakog biračkog mesta. Eto francusko-nemačkog plana. 


Pa zamislite i Bajdena ili Trampa kako glasaju u nekom kontejneru. Kako glasaju, i izlaze iz kontejnera i hvale se kako su to najdemokratskiji izbori u istoriji SAD. 

Sad, što se tiče kontejnera i grejalica, teško da će u EU ili SAD naći takvu "visoku tehnologiju", pa bi Vlada Kosova morala da pozajmi ili donira ova tehnološka čuda za glasanje na tlu Starog kontinenta u 21. veku.

Kome je zaista bilo potrebno da po svaku cenu održi "referendum"? Rezultati su jasni - u Leposaviću je glasalo 124, u Severnoj Mitrovici 111 ljudi, Zubinom Potoku 18, a u Zvečanu se NIKO nije pojavio. Ukupno 0,54 odsto ljudi je glasalo u odnosu na birački spisak.  

I zato na kraju, da nije tužno, zaista bi bilo smešno u istu rečenicu staviti Aljbina Kurtija i reč demokratija. 

Veljko Nestorović

(Autor je urednik Kosovo onlajna)


(Mišljenja i stavovi u kategoriji "LIČNI STAV" nisu nužno stavovi redakcije GLAS JAVNOSTI)




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR