Glas Javnosti

Baloni protiv američkih PVO "Patriot"

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Baloni protiv dronova

Vladislav Šurigin diže glas protiv ruske vojne mafije koja ne dozvoljava prosta, jeftina i efikasna sredstva protiv „leteće napasti“, ukrajinskih dronova protiv kojih se ruska PVO bori skupim sredstvima.

Baloni su „sirotinjska PVO“ ali veoma, veoma su jeftini i vrlo uspešni, ali tu nema love za biznismene, doduše ima štete za Rusiju.


IZVOR: Ustupljena fotografija / Primer funkcionisanja vojnog balona 

Temu širimo i dokazujemo prednost balona i dirižabla protiv izreklamiranih
američkih PVO „Patriot“. Šurigin otvara problem ljut i pun besa na „militari
mafiju“ koja ne žali živote ruskih vojnika ni infrastrukturu koju će neko morati
ponovo da zida.

Već smo sto puta pisali i govorili i bez reakcije...

Nauka govori da je detekcija zemaljskih/površinskih radara dronova u letu, i vreme za stavljanje
PVO u pripravnost 75 sekundi, na aparat udaljen 20 kilometara. Ovo je podatak za rakete (Storm Šadov) koja leti iznad 50 metara i ni metar niže...

Ukoliko je balon dignut na visinu od 2 km, onda će domet detekcije biti veći od 150 km, a to je više od 9 minuta za podizanje protiv vazdušne odbrane i ometanja, mogućnost kontrasne dimne zavese i eventualne evakuacije. Država ne reaguje, ali zato troši velike pare na skupe sisteme.

Kako detektovati i izbeći američki PVO sistem „Patriot“ ?

Visina gađanja PVO „ Patriot“ je 24 kilometra i to u idealnim uslovima. Realna granica je 22 kilometra. Iznad te visine „Patriot“ nema šanse protiv ruskih aviona koji se visoko dižu, naročito „MIG 31“ koji se i na 25 kilometara "oseća veoma udobno".


IZVOR: Ustupljena fotografija / Skica sovjetskog vojnog Dirižabla / Balona

Ostali sistemi PVO na raspolaganju oružanim snagama Ukrajine ne dostižu ni 18 kilometara. Visina leta konvencionalnog balona bez posade sa helijumom je od 32 do 36 kilometara. Gledali smo epsku predstavu pre godinu dana i nemoć američkih sistema PVO koji su pokušali da prekinu let kineskog meteorološkog balona iznad njene teritorije.

Zanimljivo je da sezonski vetrovi na ovim nadmorskim visinama u proleće i leto duvaju od istoka ka zapadu, a u proleće i zimi, obrnuto. Balon lansiran sa naše teritorije u leto može da preleti celu
Ukrajinu bez ikakvog ometanja neprijatelja, a u jesensko-zimskom periodu takvi baloni mogu da se lansiraju sa teritorije Belorusije.

 
Štaviše, u drugom slučaju ne mora čak ni da bude uništen daljinskom komandom, kako ne bi uleteo u vazdušni prostor Poljske ili Rumunije. On će jednostavno sleteti na našu teritoriju. Ovo je idealna i veoma jeftina platforma za izviđanje iz vazduha. Osim izviđanja, niko se ne trudi da ispod takvih balona okači vođene rakete vazduh - zemlja ili klizne bombe, koji se, kada se identifikuju važni ciljevi, jednostavno bacaju, koristeći balon kao platformu za navođenje.

Prećutaću činjenicu da uz njihovu pomoć lako možete preopteretiti ukrajinsku PVO jednostavnim lansiranjem desetina helijumskih balona sa ugaonim reflektorima koji će odvući pažnju snaga PVO.

Oni koji su služili 60-ih i 70-ih godina u našim graničnim PVO rejonima dobro pamte glavobolju od ovakvih zezalica.


Što da ne?
Kako su mi rekli upućeni, svaka naša publikacija izaziva škrgut zuba „vazdušne mafije“ u sedištu VSK i nadležnim odeljenjima vojne industrije...

Naravno, jedan novi A-50 košta otprilike koliko i stotinu takvih balona ili desetak balona za radarsku patrolu. Zaista ne želim da izbacim tako masno parče slanine iz usta...

PS

Stručnjaci sugerišu da je klizna bomba KAB-500 bačena sa 32 km sposobna da preleti više od 100 kilometara! Zašto ne raketa? Bolje raketa, tu su pare!

Priredio: Vlastimir Ninin

Mišljenja i stavovi u Kategoriji "Lični stav" nisu nužno stavovi redakcije "Glasa javnosti"

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR