Glas Javnosti

Zainteresovanost za vikendice vratila se na nekadašnji nivo

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Do skoro vikendice su bile najtraženije nekretnine za prodaju. Sve je počelo sa pandemijom i tada su doživele svoju ekspanziju kakva nije odavno zapamćena.

Prema zvaničnim podacima Republičkog geodetskog zavoda situacija više nije takva. Zainteresovanost za vikendice vratila se na nekadašnji nivo.

Jelena Davidović, vođa portala nekretnine.rs za Blic Biznis objasnila je kakva je sada situacija na ovom tržištu. Zašto je došlo do velikog skoka interesovanja, a sada ga ipak i manjka.

- Domaće tržište nepokretnosti je poslednjih nekoliko godina doživelo ekspanziju, rast od 30% zabeležen je nakon pandemije. Ovaj rast se temelji na osnovu broja ostvarenih transakcija i ukupne vrednosti kupoprodaja - kaže Davidović.
Retrospektiva: Kako su se tražile vikendice
Nakon pandemije došlo je do promene navika u kupovini nekretnina, zvezde tržišta su postale vikendice odnosno kuće van gradskih područja.
Zabeležen je trend kupovine vikendica i seoskih imanja, jer je tražnja upravo za ovim objektima nakon pandemije porasla za fantastičnih 50%
2020. godina nesporno je bila najbolja za tržište vikendica. U odnosu na 2019. prodato ih je čak za 50% više, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, Vojvodina je bila najtraženija oblast. Na prvom mestu, po broju prodatih objekata, bila je Fruška gora gde je prodato 882 vikendice, dok ih je u ostatku zemlje prodato oko 560.
Izražena potreba za bekstvom u prirodu i mir značajno je doprinela popularnosti ove vrste nepokretnosti i tokom 2021. kao i 2022.godine.
Vrеdnost tržišta vikеndica u Rеpublici Srbiji u 2022. godini iznosila je 27 mil EUR, a u Vojvodini 13 mil EUR.
Međutim 2023. godina donosi promene i tako tokom prvog polugodišta 2023 godine, broj prodaja ovih nekretnina pao je za 30% u odnosu na 2022 godinu.
Postavlja se pitanje zbog čega je došlo do promene ovog trenda? Koliko su promene u navikama kupaca i ubrzan način života uticali, a koliko globalna kriza?

Kao jedna novina na tržištu potaknuta onom eksplozivnom tražnjom za vikendicama iz 2020. godine jeste pojava odnosno izgradnja stambenih kompleksa i apartmana u vangradskim i planinskim područijma. U prilog tome govore podaci da se odmah nakon plasiranja novih projekata, proda većina nekretnina. Pored potrebe za prirodom, kupci žele i određeni sadržaj kao i mogućnost održavanja nekretnine za vreme njihovog odsustva.
Može se konstatovati da investitori pažljivo prate gde je to usmereno interesovanje kupaca, kakav im je sadržaj potreban kao i koliko je važan značaj mesečnog održavanja ukoliko se kupci nakon kupovine opredele za rentiranje svoje nekretnine.
"Bogat si ako imaš svoju kuću i svoju zemlju"
Sigurno je da i dalje postoji interesovanje kako za vikendicama tako i za seoskim imanjima jer u našem narodu se kaže da ste bogat čovek ukoliko imate svoju kuću i zemlju.
U prilog tome govore nam i sledeći podaci iz četvrtog kvartala 2023, prema vrstama nepokretnosti samo je poljoprivredno zemljište zabeležilo međugodišnji rast od 38% kao i rast u broju kupoprodajnih ugovora od 8%.
Druge vrste nepokretnosti prodavale su se manje u odnosu na 2022. godinu.


Glas javnosti/ B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR