Glas Javnosti

SVETSKA BANKA SAOPŠTILA: Privredni rast Srbije u prvoj polovini 2022. godine 4,1 odsto

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Privredni rast Srbije u prvoj polovini 2022. godine bio je 4,1 odsto, vođen pre svega privatnom potrošnjom, podstaknutom značajnim povećanjem plata i kredita odobrenih domaćinstvima, a bez obzira na opadanje neto izvoza, projekcija ekonomskog rasta za 2022. godinu ostaje nepromenjena na 3,2 odsto, saopštila je Svetska banka.

Privreda Srbije do sada se uglavnom uspešno nosila sa efektima rata u Ukrajini, rastućim cenama energenata i usporavanjem globalne ekonomije, ali se ubrzanje inflacije, prvenstveno poskupljenje hrane kao i pogoršanje bilansa tekućeg računa odražavaju na ekonomske izglede zemlje i materijalni položaj najranjivijih grupa, navodi se u objavljenom najnovijem Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan.

Prema podacima objavljenom danas najnovijem Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan, ističe se da je privredni rast Srbije u prvoj polovini 2022. godine bio 4,1 odsto, vođen pre svega privatnom potrošnjom, podstaknutom značajnim povećanjem plata i kredita odobrenih domaćinstvima, piše N1.


Uz procenjeni ekonomski rast za 2022. godinu za 3,2 odsto, u izveštaju je navedeno da bi „na srednji rok, godišnja stopa ekonomskog rasta trebalo da se stabilizuje na oko tri odsto“.

„Mada naše projekcije rasta za ovu godinu i na srednji rok ostaju suštinski nepromenjene, negativni rizici bi mogli da utiču na ostvarenje ovih projekcija,“ rekao je Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Ocenivši da je skup uvoz energenata doveo do značajnog pogoršanja deficita tekućih plaćanja, koji bi mogao da dostigne čak 10 odsto BDP u 2022. godini, Pontara je ekao da „inflacija ostaje tvrdoglavo visoka.“


Makroekonomske izglede može ugroziti više rizika koji bi mogli da se materijalizuju tokom 2022. i 2023. godine, uključujući dalji skok cena hrane i energenata. Pored toga, mada je fiskalni deficit za sada ograničen zahvaljujući uspešnoj naplati javnih prihoda tokom 2022. i on bi mogao da se pogorša ako domaćim državnim preduzećima bude potrebna dodatna budžetska podrška radi finansiranja daljeg uvoza energenata.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR