Glas Javnosti

Finansijska tržišta u 2024: Ples na rubu recesije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Inflacija se očekuje da ostane iznad zone komfora centralnih banaka, što bi moglo zadržati visoke kamatne stope

Berzanski izveštaj za 2024. godinu sugeriše složenu situaciju na globalnim finansijskim tržištima. Analize J.P. Morgan ističu da postoji samo skroman rizik da globalna ekonomija sklizne u recesiju u skorijem periodu, ali se predviđa kraj globalne ekspanzije do sredine 2025. godine.
Inflacija se očekuje da ostane iznad zone komfora centralnih banaka, što bi moglo zadržati visoke kamatne stope.

Russell Investments ukazuje na to da iako se možda može izbeći recesija u 2024., rizici ostaju povišeni.
U Sjedinjenim Američkim Državama, zalihe keša i niske kamatne stope koje su korporacije i domaćinstva nagomilali posle pandemije počinju da se smanjuju.
Takođe se ističe da bi i Evropa i Velika Britanija mogle da se suoče sa većim rizikom od recesije zbog globalnog pada proizvodnje i slabosti potražnje iz Kine.

Sveukupno, izgledi za ekonomiju i tržišta u 2024. godini su neizvesni, s mogućim periodima nestabilnosti i pritiska na korporativne marže.
Tržište akcija se smatra skupim sa ograničenim potencijalom za rast, a rizici od recesije bi mogli ograničiti padove na tržištima i postaviti scenu za eventualni oporavak.


Na osnovu ovih analiza, može se zaključiti da finansijski tržišta ulaze u period povećane volatilnosti i neizvesnosti, s fokusom na geopolitičke rizike, monetarne politike centralnih banaka i inflatorne pritiske.
Investitori bi trebali biti oprezni i dobro razmotriti svoje pozicije i strategije ulaganja u svetlu ovih izazova.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR