Glas Javnosti

Dolar pao na najniži nivo od septembra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na deviznim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta pala je na najniži nivo od početka septembra.

Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američkog dolara u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, jutros se kreće oko 103,65 poena, dok je u petak uveče iznosio 103,80 poena.
Istovremeno, kurs dolara prema japanskoj valuti je pao za 0,4 odsto, na 149,10 jena.


Američka valuta je takođe oslabila u odnosu na evropsku, pa je evro poskupeo za 0,2 odsto, na 1,0925 dolara, najviši nivo u više od dva meseca.

Cene nafte su, s druge strane, skočile nakon prošlonedeljnog pada. Cena barela na londonskom tržištu je jutros ojačala 0,83 odsto, na 81,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo za 0,74 odsto, na 76,45 dolara.


Na azijskim berzama danas su cene akcija dostigle nove maksimume za dva meseca, dok je vrednost dolara prema korpi valuta pala na najniže nivoe za više od dva meseca.


MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, isključujući Japan, porastao je za 0,3 odsto oko 7 sati ujutro, nakon što je prošle nedelje skočio za 2,8 odsto i dostigao najviši nivo za dva meseca.


Japanski Nikei indeks je jutros pao 0,3 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,7 odsto.

Na berzama vlada dobro raspoloženje jer investitori smatraju da je zbog popuštanja inflatornih pritisaka okončan ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama.


Ublažavanje inflacije u SAD ide u prilog tezi da centralna banka SAD neće morati dalje da pooštrava monetarnu politiku, da je ciklus pooštravanja monetarne politike završen.

Osim toga, niz najnovijih podataka pokazuje da privreda nastavlja relativno stabilno da raste, odnosno da je uprkos naglom povećanju kamatnih stopa u poslednjih godinu i po dana izbegla recesiju.


Ovo je dobra vest za azijske kompanije jer su SAD njihovo najveće izvozno tržište. U narednom periodu, kretanja na tržištu zavisiće uglavnom od spekulacija o tome kada bi Fed mogao da počne da smanjuje kamatne stope. Na tržištu novca procenjuje se da postoji oko 30 odsto šanse da bi do prvog smanjenja kamatne stope Fed-a moglo doći već u martu sledeće godine.

Procene pokazuju i da bi do kraja sledeće godine Fed mogao da smanji kamatne stope za ceo procentni poen.

Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR