Glas Javnosti

Digitalizacija bolovanja u Srbiji: Efikasnije praćenje i manje zloupotreba

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Reforma sistema bolovanja u Srbiji, uz implementaciju e-bolovanja, predstavlja značajan korak ka modernizaciji i efikasnosti zdravstvenog sistema.

Vlada Srbije usmerava se ka digitalizaciji zdravstvenog sistema uvođenjem e-bolovanja, kao odgovoru na izazove i zloupotrebe koje su se naročito istakle u Nišu, gde strani investitori beleže visok procenat bolovanja. Digitalizacija bolovanja ima za cilj transparentnost i efikasnost ovog procesa, smanjenje mogućnosti za manipulaciju i povećanje radne discipline.


Ključni aspekti reforme bolovanja

  1. Novi pravilnik o bolovanju: Ministarstvo zdravlja predlaže ograničenje trajanja bolovanja koje lekar opšte prakse može odobriti na 30 dana, sa mogućnošću produžetka od strane komisije. Maligni bolesnici, osobe sa svežim operativnim zahvatima, invalidi i trudnice izuzeti su iz ovog pravila, njima može biti odobreno do 60 dana bolovanja.

  2. Transparentnost i kontrola: Sistem e-bolovanja omogućava bolju kontrolu i uvid u opravdanost uzimanja bolovanja, kao i praćenje lekara koji često odobravaju bolovanja. To uključuje i digitalne evidencije koje će smanjiti mogućnosti zloupotreba i olakšati administrativni proces za sve strane.

  3. Naknade i isplate: Naknade za vreme bolovanja variraju u zavisnosti od uzroka sprečenosti za rad, pri čemu se za prva 30 dana bolovanja isplata vrši na teret poslodavca, a nakon toga prelazi na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Naknada može biti 100% u slučajevima povrede na radu, profesionalnih bolesti ili nege deteta mlađeg od tri godine.

  4. Praćenje i evaluacija: Mogućnosti za praćenje opravdanosti bolovanja obuhvataju zakonski okvir koji poslodavcima omogućava da zahtevaju proveru zdravstvenog stanja zaposlenih ukoliko postoji sumnja u zloupotrebu prava na bolovanje.

Zaključak

Reforma sistema bolovanja u Srbiji, uz implementaciju e-bolovanja, predstavlja značajan korak ka modernizaciji i efikasnosti zdravstvenog sistema. Cilj je unaprediti radnu etiku, smanjiti zloupotrebe i istovremeno zaštititi prava onih kojima je bolovanje opravdano potrebno. Ključ uspeha leži u balansu između fleksibilnosti i strogosti, uz poštovanje prava i potreba zaposlenih.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR