Glas Javnosti

Upozorenje na aflatoksin u smokvama iz Turske i pesticid u salati iz Makedonije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) objavio je dva važna upozorenja.

U smokvama iz Turske otkrivena je opasna buđa, a u mešanoj salati iz Severne Makedonije pronađen je nedopušteni pesticid.

U suvim smokvama koje su iz Turske preko BiH trebalo da budu uvezene u Hrvatsku, otkriven je aflatoksin tipa B-1. Prisustvo ove buđi otkriveno je kontrolom na granici te su suve smokve uništene.


Aflatoksini su toksini koje proizvode određene buđi, posebno Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus, a mogu imati negativan efekat na ljudsko zdravlje. Aflatoksini su otrovni i spadaju među najkancerogenije poznate supstance.

Kako se navodi na stranici Pliva zdravlje, jetra je jedan od prvih organa koji je najčešće ugrožen samim postojanjem aflatoksina u krvi. Osim toga, aflatoksin napada i imunološki sistem i može dovesti do smanjenja imunološkog odgovora organizma, a posebno menja osetljivost prema virusima čineći organizam osetljivim i podobnim za razvoj brojnih viroza.

RASFF je takođe obavestio da je u mešanoj salati iz Severne Makedonije pronađen hlorpirifos. Podsetimo, ovaj zabranjeni pesticid je ranije otkriven i u mandarinama. Hlorpirifos je na području Evropske unije potpuno zabranjen 2020. godine. Brojne studije pokazale su da izloženost tom pesticidu može uticati na neurološki razvoj dece i oštetiti još nerođeno dete.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR