Glas Javnosti

TRŽIŠTE PREZASIĆENO NJIHOVIM MESOM: Ovce u Australiji pojele profit

Društvo
Autor: Glas javnosti

Australija ima previše ovaca, a prezasićenost ovčetinom u Australiji je dovela do pada cena. Neki farmeri ubijaju ili daju svoje ovce da bi uštedeli na troškovima uzgajaja ovih životinja na farmi.

Cene ovčetine su pale za 70% u protekloj godini na 1,23 USD po kilogramu, pokazuju podaci Meat and Livestock Australia (MLA), prenosi Bizlife.

- Australija je imala nekoliko veoma dobrih sezona u poslednjih nekoliko godina, što znači da je stado ovaca dostiglo 78,75 miliona grla, što je najviše od 2007. godine - rekao je analitičar globalne ponude MLA Tim Džekson.

Šta je dovelo do porasta stada?

Do skoka broja stada ovaca dovele su natprosečne padavine tokom protekle tri godine. Padavine su idealne za uzgoj trave, koja je pogodna za ishranu i uzgoj stoke.

- Što je više padala kiša i što je tržište duže ostajalo u pokretu, to je više nagnalo proizvođače da zadrže ovce koje bi inače isključili iz stada, a kao rezultat toga, broj je nastavio da raste- rekao je za CNBC predsednik ovčarske organizacije Endru Spenser.

Poljoprivrednici su od tada zabeležili ogroman pad profitabilnosti.

- Mnoge ovce možda nemaju tržište koje bi moglo dovesti do toga da farmeri uništavaju životinje- rekao je za CNBC Stiv MekGvajer, potpredsednik grupe za zastupanje poljoprivrede VAFarmers.

On je dodao da bi farmeri radije dali životinje nego da ih ubiju, ali nije bilo mnogo onih koji uzimaju besplatne ovce.
Šta dalje?

Očekuje se da će se stada ovaca u Australiji povećati za 23% u odnosu na 100-godišnji minimum u 2020. godini, pokazala je statistika MLA.

Shodno tome, prekomerna ponuda ovaca je snizila cene stoke, označavajući preokret u odnosu na neočekivani prihod koji su farmeri uživali od rekordnih cena ovčetine pre tri godine.

Snižene cene su dvostruki udarac za farmere, koji sada moraju duže da hrane ogromna stada, iako su se vremenske prilike ove godine pogoršale.

Australijski meteorološki biro nedavno je zabeležio najsušniji septembar u istoriji, a suvo vreme ne popušta. Loše vremenske prilike će smanjiti zalihe hrane. Kao rezultat toga, farmeri pokušavaju da smanje svoje stado, što može uključivati slanje stoke u klanice i prerađivače mesa. Ali objekti za preradu mesa, ili klanice, nisu u stanju da dovoljno brzo ubiju veliki broj ovaca.


Glas javnosti/ R02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR