Glas Javnosti

TEŠKE POSLEDICE HAKERSKOG NAPADA: Mnogi šalteri EPS-a još ne rade zbog “blokade sistema”

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ni gotovo mesec dana nakon hakerskog napada, Elektroprivreda Srbije ne uspeva da se oporavi.

Kako nam je potvrđeno u desetak EPS-ovih ogranaka, na šalterima ove kompanije i dalje se ne mogu platiti računi zbog "blokade sistema".

Elektroprivreda Srbije (EPS) je još 19. decembra saopštila da je bila na meti „nezapamćenog hakerskog napada“. Tada su IT sistemi stavljeni van funkcije.

Saopšteno je, između ostalog, da će tako biti dok IKT stručnjaci ne budu sigurni da je virus eliminisan. Međutim, mesec dana kasnije, virus je izgleda i dalje tu, a u kompaniji od strateškog značaja vlada potpuni haos.

Kako se naša reporterka uverila jutros, u Masarikovoj ulici u Beogradu, gde se nalazi filijala EPS-a, na samom ulazu stoji nalepljeno obaveštenje da blagajne i šalteri ne rade zbog tehničkih problema.

Tu je našoj reporterki nezvanično rečeno da će se u toku sledeće nedelje znati sudbina sistema, zbog čijeg je kvara izazvanog hakerskim napadom, čitav haos i nastao.

Situacija nije bolja ni u ostatku Srbije. Na šalterima EPS-a širom zemlje nije moguće platiit račun za struju.

U to smo se uverili i pozivanjem EPS-a u Mladenovcu, Zrenjaninu, Obrenovcu, Nišu, Kruševcu, Bačkoj Palanci, Novom Pazaru, Kraljevu…

Svuda smo dobili identičan odgovor – račun je nemoguće platiti ovde, možda bude od sledeće nedelje, a možda i ne.

Na telefone u Batočini, Novom Sadu, Subotici, Vranju, Kragujevcu, Vrnjačkoj Banji, Leskovcu i Čačku, niko se nije ni javio.

Sajt za plaćanje i proveru računa EPS-a takođe ne funkcioniše.

Podsetimo, nekoliko dana nakon vesti o hakerskom napadu, objavljeno je ko stoji iza njega. Radi se o hakerskoj grupi „Qulin“.

Kako su tada mediji preneli, sa foruma „Bezbedan Balkan“ koji okuplja stručnjake za bezbednost na interneru, duže od godinu dana upozoravali su javnost, ali i nadležne institucije na različite propuste i incidente koji se odnose na digitalnu zaštitu sistema EPS.

Tokom 2023. godine na crnom tržištu našli su se navodni mejl nalozi, kao i mejl prepiske zaposlenih u EPS, ugovorima, obračunima, porukama sindikata, izvestili su sa ovog foruma, a prodavali su se i nalozi zaposlenih u „Elektromreži Srbije“.

Naš portal pokušao je da dobije više informacija iz EPS-a o problemima na šalterima, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Gas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR