Glas Javnosti

Pravda za tate !!! Nije svaki otac kolac

Društvo
Autor: Glas javnosti

Koliko ste samo puta čuli "otac-kolac"? Šta to zapravo znači i da li je svaki otac kao kolac?

Prvo asocijacija na imenicu otac bi trebala da izaziva osećaj poštovanja, zaštite, bezgranične ljubavi, pripadnosti, tradicije, nasleđa.....Očevo ime se u pravnom sistemu piše posle imena deteta i pre prezimena,nosi se očevo prezime i otac je taj koji je "glava" porodice.

Nažalost nije uvek baš tako...Vrlo često se dešava da otac ne bude otac,razvedu se roditelji i onda se i očevi vrlo često "razvode" i od svoje dece. Najčešće su očevi ti koji zaborave svoju decu posle razvoda,ne vode brigu o njima, "razvlače" se po sudovima ne bi li postigli "dogovor" o visini alimentacije kao da trebaju davati novac ne znam kome a ne svojoj rođenoj deci.U ovom slučaju ne smemo govoriti samo o očevima i na njih "svaljivati" svu krivicu,ima tu i velikog udela majki, pogotovo majki kojima se posle razvoda poruši ceo svet i rasprši iluzija o srećnom životu....tada postaju "mučenice", očajne, prevarene, pune besa i želje za osvetom i zaboravljaju takođe na svoju decu.
 


Ajde da ostavimo tu statistiku o razvodima po strani i da govorimo o očevima odnosno o tatama. Kao što rekoh otac je onaj koji svojoj deci daje život, prezime....a tata, tata može biti tata i svojoj biološkoj ali i deci koju nije "napravio" ali je odgajio, tata ne spava kao ni mama kad je dete bolesno, tata uči dete da vozi bicikl, uči da pliva, kupa, presvlači, hrani, tata teši kad je dete uplašeno i tužno, tata štiti, tata kupuje patike i sluša tajne, saoseća, pomaže, pravi najbolje sendviče. Sve to tata radi, tata kupuje sladoled "na crveno grlo", "skida" temperaturu i budi se u određeno vreme da da detetu lek. Sve što mogu mame mogu i tate .Imenica majka je za osobu koja vas je rodila, a otac za osobu koja vas je "napravila" i samo to nije dovoljno da neko bude mama ili tata u pravom smislu te reči...mama i tata te dve proste reči nose sobom ogromnu odgovornost i ne treba ih olako uzimati "u usta".

Kažu majka lavica,bori se za svoju decu, majčinski instikt, niko ne voli kao majka....i sama sam majka i to dvojice sinova koji će sutra biti očevi-tate, gde je u svim tim opisima tata, gde je tatina lavovska borba, tatino požrtvovanje, zar je malo tata koji odgajaju sami svoju decu, zar je malo majki koje su svoju decu napustile???Nemojmo generalizovati stvari i suditi po nekim slučajevima koje smo videli ili čuli. Možda zaista u većini slučajeva baš muškarci, baš očevi budu ti koji zanemare svoju decu ali pružimo podršku tatama koji zaista to i jesu. Prisustvo očinske figure, prisustvo tate u životu i odrastanju jednog deteta "nema cenu". Dete koje odrasta u zdravoj porodici uz prisustvo velike količine ljubavi, pažnje, međusobnog uvažavanja ne može a da i samo ne postane dobar čovek, dobar tata ili dobra mama.


Deca upijaju većinu stvari od svojih dobrih roditelja i formiraju se na osnovu porodičnog "modela" života. Ne vidim razlog zašto recimo u autobusu piše "rezervisano za majke sa decom" ili "Institut za majku i dete" !!!  Zašto ne bude "rezervisano za roditelje sa decom" ili "Institut za roditelje i dete" ???
Zašto se očevi-tate diskriminišu i zašto je otac samo slovo na papiru? Rekoh da sam i sama majka i žena i moji sinovi će biti očevi i nažalost odrasla sam bez tate, kažem tate jer znam da  bi on bio ne samo otac koji mi je pored majke podario život već tata...oslonac, stub, ljubav, zaštita....njegov prerano prekinut život mu nije dozvolio....

Volite i čuvajte svoje tate one prave tate koji vam leče razbijena kolena i zaceljuju dušu kad vas pomaze svojom velikom rukom po glavi i kažu "biće sve u redu ja sam tu"....

Pravda za tate,za one očeve koji zaslužuju da ih zovemo "tata".
   

Glas javnosti - Danijela Gračanin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR