Glas Javnosti

Pratimo svetski trend: Novi rod artiljerije u srpskoj vojsci

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vojska Srbije (VS) uvela je u rod artiljerije novu specijalnost – „operatora za vođenje naoružanih bespilotnih vazduhoplova“ u skladu sa trendom uvođenja borbenih dronova u arsenale svetskih armija.

Kako je preneo portal Balkanska bezbednosna mreža, do sada su u naoružanje VS uvedene letelice kineskog porekla CH-92A i CH-95 koje su u sastavu 353. izviđačke eskadrile i njima upravljaju iz zemaljske kontrolne kabine piloti školovani za potrebe avijacije.

U izviđačkim jedinicama koriste se dronovi malih dimenzija kao što su nemački Air Robot AR-100C poletne mase od 1,2 kilograma i kineski DJI poletne mase do 9,2 kilograma čiji korisni teret čine dnevna i noćna kamera, a na većim primercima i laserski daljinomer. 

U skoroj budućnosti najavljuje se uvođenje borbenih dronova i za njih je definisana nova specijalnost, jer su postali efikasno sredstvo vatrene podrške, koje se koristi kao zamena za konvencionalnu artiljeriju, što potvrđuje primer Ukrajine, koja je početkom februara prva u svetu definisala jedinice naoružane dronovima kao poseban rod oružane sile.


Za vreme izložbe naoružanja IDEX 2023 u Abu Dabiju, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa zvaničnicima iz Ministarstva odbrane i vojne industrije i tada je potpisan ugovor sa emiratskom firmom EGDE za nabavku dronova-kamikaza za potrebe VS.

Vučić je tada izjavio da će nabavka tih dronova koštati 200 miliona evra vanbudžetskog novca, a, iako je bilo najavljeno da će ući u naoružanje Vojske Srbije pre kraja 2023. godine, to nije ostvareno, mada, sudeći po formalno-pravnim promenama, pripreme za formiranje novih jedinica su u toku.

Tokom izložbe u Abu Dabiju pomenuto je da će dronovi-kamikaze ući u sastav Mešovite artiljerijske brigade, jedinice iz garnizona Niš.

U brigadi su dalekometna vučna oruđa „istočnih“ kalibara 152 i 130 milimetara i divizion višecevnih lansera raketa 262 i 128 milimetara, a od 2020. do 2023. formiran je i popunjen samohodni divizion sa 18 oruđa M-15 (Nora-B52) u NATO kalibru 155 mm.

Na raznim smotrama naoružanja u prethodnih godinu dana predsednik Srbije je najavljivao povećanje broja samohotki, a u Nišu je 14. februara rekao da će Vojska Srbije biti „pristojno naoružana“ kad bude imala 100 samohodnih haubica NORA.


U brigadi je i 37 vučnih haubica M-84 kalibra 152 milimetra za koje je najavljeno da će biti prepravljene u samohodna oruđa, a u perspektivi će u naoružanje biti uveden i novi višecevni lanser raketa Tamnava sa raketama 262 i 128 milimetara.

Osim tih sistema cevne i raketne artiljerije brigada će imati dronove-kamikaze kao novo sredstvo vatrene podrške.

Trend uvođenja borbenih dronova primetan je u svetskim armijama pod snažnim utiskom iskustava iz rata na Kavkazu 2020. godine i rata u Ukrajini koji se vodi od februara 2022. godine.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR