Glas Javnosti

POVRATAK FLURONE U SRBIJU : Dva virusa napadaju odjednom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Čak šest pacijenata u Srbiji zaraženo je istovremeno virusom kovida i sezonskim gripom, iako je ovakva pojava veoma retka.

Nezvanični naziv ove pojave je flurona a zvanične informacije objavio je Institut "Batut".

- Dо sаdа је pоtvrđеnо šеst slučајеvа istоvrеmеnе infеkciје influеnzа virusоm, tip А (H1 P/2009) i infеkciје SARS-CoV-2, pеt nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа i јеdаn slučај nа tеritоriјi Zlatiborskog оkrugа - saopštio je institut.

Međutim, prvi slučaj flurone u Srbiji registrovan je u Kikindi još u januaru prošle godine. Tada je ova informacija bila neko vreme aktuelna, ali ubrzo je prestala priča oko virusa.


Epidemiolog Zoran Radovanović kaže  da nije uobičajno da dva virusa borave u istom domaćinu, naročito ako napadaju iste receptore na nivou ćelije.

- Ali ova dva virusa imaju za cilj različite receptore, tako da je očigledno da se dešavaju takvi slučajevi - izjavio je Radovanović.

S druge strane, on dodaje da ova dva virusa imaju slične simptome pa se veoma lako može desiti da neko ima oba a da se to uopšte i ne registruje.

- Sigurno da ima više od tih šestoro zaraženih, ali doktori obično kada se otkrije jedan virus daju lekove pa onda i taj drugi bude pokriven - objasnio je Radovanović.

Što se tiče simptoma, može se reći da su oni opšte poznati - povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, malaksalost piše 24sedam

Radovanović objašnjava da obično jedan virus preuzima dominaciju u organizmu, a u slučaju da se pojave oba može se desiti da neki simptomi budu izraženiji ili da lečenje duže traje.

Inače, virusolog Milanko Šekler ranije je izjavio da se osoba obično zarazi u istom danu ili baš kratkom razdoblju sa oba virusa.
- Inače, ko preleži grip nije zaštićeniji od koronavirusa. I obratno. Jedino dok imate jedan virus, zaštićeniji ste od drugog - objasnio je Šekler.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR