Glas Javnosti

MINISTARKA DANICA GRUJIČIĆ O SLUČAJU AKUŠERSKOG NASILJA U SREMSKOJ MITROVICI: Beba bi možda bila živa da je rađeno po protokolu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da je već dvoje specijalista iz Sremske Mitrovice odustalo od specijalizacije ginekologije, zbog straha da mogu biti prijavljeni.

Ministarka Grujičić je govorila je o raspletu slučaja porodilje Marice Mihajlović, koja je zbog, kako tvrdi, akušerskog nasilja izgubila zdravu devojčicu, navevši da je Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo, je formirala spoljašnji stručni nadzor i da se sada čeka izjava uhapšenog lekara M. M. kako bi se dobio definitivni izveštaj.

Kako je navela ministarka Danica Grujičić, svako je nevin dok se ne dokaže suprotno, ali je činjenica da je bilo izjava njegovih saradnika koji su ukazivala na to da nešto nije kako treba.


- Bila su kao na Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo, je formirala spoljašnji stručni nadzor, malo se otegle zbog toga što je jedan kolega bio u sukobu interesa i morao je da bude zamenjen u trenutku kad je odlučeno ko će ići u nadzor. Međutim, nadzor ne može biti potpun dok se ne obavi razgovor i sa okrivljenim kolegom. Tako da smo sami obratili Tužilaštvu da se omogući pristup njemu i da čujemo i njegovu verziju događaja, jer jedino tako možete da vidite šta se desilo - rekla je Grujičić.

Istakla je da bismo do kraja sledeće nedelje imali definitivan izveštaj stručnog nadzora. Ministarka Grujičić navela je i da je i već dvoje specijalizanata iz Sremske Mitrovice odustalo od specijalizacije ginekologije zbog straha.

- Doći ćemo u situaciju da zbog nepoverenja i zbog prosto straha od toga da će svako biti optužen, neće imati ko da porađa žene. Kolege su veoma pametno predložile i sada na tome rade iz Republičke stručne komisije, da se napravi jedan informator za sve trudnice i da se objasni kakvi zahvati se ne smatraju nasiljem, nego predstavljaju medicinske zahvate da pomognu da beba što pre izađe. Šta sve može da se desi za vreme trudnoće, jedna sveščica od desetak, dvadeset strana, gledaćemo da napravimo i jedan informator, kao i aplikaciju - rekla je ministarka Grujičić.



Marica Mihajlović (Foto: Privatna arhiva)

Kako je istakla, kada je u pitanju slučaj Marice Mihajlović, bilo je svedočenja da jeste bilo propusta.

- Beba bi verovatno bila živa da se možda radilo drugačije po protokolu, ni unutrašnji nadzor nije urađen. To je moja najveća zamerka kolegama. Da je sve bilo drugačije da su pokazali malo psihološkog umeća, možda sve to tako ne bi bilo dramatično. Ovako je došlo do jedne jako ružne generalizacije i mogu da vam kažem da su ogorčeni ginekolozi, akušeri, pogotovo oni koji smatraju da vrlo odgovorno i pošteno rade svoj posao - kaže ministarka Grujičić.

Navela je i da ne može da govori o rezultatima obdukcije, jer je nije još uvek videla. Ministarka ističe i da je, nakon ove situacije, bilo i neosnovanih prijava upućenih zdravstvenim radnicima. Iako ne poriče da ponegde postoji ružno ponašanje prema pacijentima, navodi da je to stvar kućnog vaspitanja.

- Sada imate pacijente koji nogom otvaraju vrata, žene koje same odlučuju da li će ići na carski rez. To ne može tako, mora da se napravi jedan priručnik ponašanja i za pacijente i za lekare kako se ponaša u zdravstvenim ustanovama - kaže ministarka Grujičić.

Prioritet rekonstrukcija porodilišta

Ministarka Gruičić jedan od prioriteta i države i ministarstva rekonstrukcija i obnova porodilišta.

- Radimo na nekakvom planu, postoje načini građenja bolnica sada koji omogućavaju da vrlo brzo napravite bolnicu. I tamo gde su zaista uslovi loši, mislim da treba da idemo na taj modularni tip građenja. Međutim, to je nešto o čemu ne može samo da odlučuje Ministarstvo zdravlja. Mora da odlučuje Vlada Republike Srbije i mora država da kaže da ćemo na to - kaže ministarka Grujičić.

Novi način zakazivanja magneta odličan

Navodi i da su zdravstveni radnici veoma zadovoljni novim načinom zakazivanja magnetnih rezonanci.

- Što se tiče zakazivanja za magnetnu rezonancu, odgovor je odličan. Sada se sve vidi. Kada ste radili, do koliko sati ste radili, šta ste uradili, ogromna je razlika i to je ono o čemu pričam. Ako su jedni uradili 26 za jedan dan, a drugi 12, pa ovi treba da dobiju veću platu - kaže ministarka Grujičić.

Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR