Glas Javnosti

Gugl debelo kažnjen zbog kršenja autorskih prava u Evropi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Činilo se da je spor okončan, sve dok francuski regulator nije zaključio da Gugl nije ispunio uslove iz sporazuma o poravnanju.

Francuska organizacija za zaštitu konkurencije objavila je danas da je kaznila američku kompaniju Gugl (Google) sa 250 miliona evra zbog kršenja pravila Evropske unije o intelektualnoj svojini.

Nadzorni organ je saopštio da je Gugl prekršio četiri od sedam obaveza, koje su ranije dogovorene u okviru sporazuma o poravnanju sa pojedinim velikim francuskim novinskim organizacijama kao što je Frans pres (AFP).

Gugl prema tvrdnjama regulatora, između ostalog, nije pružio transparentne informacije francuskim izdavačima, prenosi Frans 24.

Američka kompanija se obavezala da neće osporiti odluku i predložila je niz mera za otklanjanje određenih nedostataka, dodala je francuska organizacija za zaštitu konkurencije.

Pojedine novinske organizacije u Francuskoj su ranije pokrenule postupak protiv Gugla  zbog navodnog kršenja autorskih prava u vezi sa onlajn sadržajima.

Američki tehnološki gigant je 2022. odustao od žalbe na kaznu od 500 miliona dolara zbog kršenja autorskih prava i činilo se da je time ceo spor okončan, ali francuski regulator je sada zaključio da Gugl nije ispunio uslove iz sporazuma o poravnanju.


Glas javnosti/ T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR