Glas Javnosti

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA SVE KOSI: Može da ugrozi radna mesta 80 odsto žena u SAD

Svet
Autor: Glas javnosti

Razvoj veštačke inteligencije može da ugrozi radna mesta skoro 80 odsto žena u SAD, zaključak je novog istraživanja Kenan-Flegerove škole Univerziteta u Severnoj Karolini.

Oko 59 miliona zaposlenih žena u SAD se bavi profesijama koje su ugrožene automatizacijom i razvojem AI, prenosi CNN.

Zaposleni muškarci su takođe izloženi ovom riziku, ali u manjoj meri, pošto je napredak AI potencijalna pretnja za 58 odsto radne snage muškog pola.


Glavna ekonomistkinja kompanije ZipRekruter Džulija Polak smatra da su ovi reultati "šokantni", ali je izrazila nadu da će razvoj AI stvoriti nove poslove i mogućnosti.

Prema majskim podacima američkog Ministarstva rada, učešće žena starih između 25 i 54 godina na tržištu rada u SAD je bila na nivou od 77,6 odsto, što je najviše u istoriji

Glavni autor pomenutog istraživanja Mark Meknili navodi da su žene najviše prisutne u oblastima kao što su kancelarijski i administrativni poslovi, u zdravstvu, obrazovanju, u službama socijalne zaštite ili bibliotekarstvu.

Prema njegovim rečima, razvoj AI ne znači uvek da će neko automatski izgubiti posao. "Pravo pitanje je da li ta osoba može da uradi nešto više da bi uvećala svoju vrednost na tržištu rada", smatra Meknili.

Glas javnosti/D03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR