Glas Javnosti

BAJDENOVA ADMINISTRACIJA DOBILA DVA NOVA ČLANA: Osim što će se OBE baviti KOSOVSKIM PITANJEM, još NEŠTO im je zajedničko - ANTISRPSKA POLITIKA!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Imenovanje dve nove članice koje će se baviti dijalogom Beograda i Prištine, kao i pristupanje čuvenog albanskog lobiste u američki Kongres, svedočanstvo je da Bajdenova administracija neće sedeti skrštenih ruku kada je reč o Zapadnom Balkanu, a još manje kada se radi o kosovskom pitanju.

Viktorija Nuland i Moli Montgomeri zvanično su postale deo Bajdenove administracije, a ni jednoj ni drugoj Balkan i problematika oko kosovskog pitanja nisu nepoznanica.

Osim njih dve, promena ima i u američkom Kongresu. Čuvenog albanskog lobistu Eliota Engela, koji je u više navrata bio povezivan sa albanskom mafijom, smenio je demokrata Riči Tores za koga se opravdano veruje da će nastaviti Eliotovu politiku prema nezavisnom Kosovu. 

Ova nova, a zapravo stara trojka, u budućnosti će se baviti problematikom kosovskog pitanja i dijalogom između Beograda i Prištine. Osim toga, njih troje imaju još nešto zajedničko - vođenje antisrpske politike.

Viktorija Nuland poznatija kao "Obamin jastreb"

Džo Bajden imenovao je Viktoriju Nuland za državnog podsekretara za politička pitanja, što u prevodu znači da je ova nekadašnja saradnica bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i desna ruka državnog sekretara SAD Džona Kerija zauzela treću najvišu poziciju u Stejt departmentu. Ona je javnosti poznata po nadimku "Obamin jastreb", a na scenu se vraća zauzevši mesto Dejvida Hejla, koji je na ovoj funkciji bio u Trampovoj administraciji.

Foto: Youtube/ PrintscreenOna se situacijom na Balkanu već bavila u periodu kada je Obama bio predsednik SAD, a poznato je da njegova politika nije bila blagonaklona prema Srbiji. Viktorija je posećivala Beograd i Prištinu i tom prilikom govorila o podršci SAD na putu evrointegracija i Briselskom sporazumu. Bitno je napomenuti da je upravo ona insistirala na osnivanju specijalnog suda za zločine OVK.

Izuzetno je veliki protivnik Rusije, što svedoči njeno direktno učestvovanje u postavljanju antiruske vlasti u Kijevu. Tada je dobila nadimak i "dama medenjak" jer je demonstrantima okupljenim na ki­jev­skom trgu Majdan donela veliku plastičnu kesu punu sendviča i slatkiša. Za vreme Trampovog mandata, u više navrata ga je oštro kritikovala, a posebno njegov odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Javnost je pamti po skandalu koji je izbio 2014. godine, kada je obelodanjen njen telefonski razgovor sa tadašnjim američkim ambasadorom u Ukrajini Džefri Pjetom. Mediji su tvrdili da je u ovom telefonskom razgovoru ona izjavila kako bi bilo bolje da UN preuzme ulogu posrednika umesto Evropske unije.

- Je**š EU! - bile su njene reči.

Moli Montgomeri poznatija kao "saradnica Medlin Olbrajt"

Moli Montgomeri imenovana je za zamenicu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, što znači da će biti zadužena za ovdašnji region, uključujući i dijalog Beograda i Prištine. Ona će praktično obavljati posao za koji je i dalje zadužen dobro poznati Metju Palmer. Moli Montgomeri takođe vrlo dobro poznaje Balkan, a svojevremeno je radila i u ambasadi SAD u Sarajevu.

Foto: Youtube/ PrintscreenPre nego što je dobila posao u tamošnjoj ambasadi, Montgomeri je bila potpredsednica za Evropu u "Olbrajt Stounbridž grupi", konsultantskoj kući koju vodi nekadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, našoj javnosti poznata po bliskoj saradnji sa UČK teroristima, anti-srpskom politikom i izjavama mržnje prema Srbima. Podsetićemo, Olbrajt je bila ta koja je američkoj javnosti saopštila da Srbija treba biti bombardovana, što se ubrzo zatim i desilo.

 

Pre toga, Montgomeri je više od 10 godina radila za Ministarstvu spoljnih poslova SAD, sa fokusom na poslovima u vezi sa Evropom. Uzimajući to u obzir, njen angažman se sada nastavlja jer će biti zadužena za odnose sa Istočnom Evropom i Evropskom unijom.

- Nova američka administracija podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU i nada se da on vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, zasnovanom na međusobnom priznanju - glasi njena nedavna izjava kojom je odmah stavila do znanja kakvu će politiku voditi po pitanju problematike Kosova i Metohije.

Pre toga, kritikujući Trampovu administraciju, izjavila da će podela Kosova gotovo sigurno rezultirati etničkim čišćenjem, pojačanim tenzijama i potencijalom za ponovno nasilje, dodajući da je malo dokaza o bilo kakvom planiranju Trampove administracije.

Riči Tores poznatiji kao "Engel umesto Engela"

Demokrata Riči Tores (32) u američkom Kongresu smeniće najpoznatijeg albanskog lobistu Eliota Engela. On je već u periodu svoje predizborne kampanje javnosti jasno stavio do znanja kakvo mišljenje ima o Srbima, nakon čega su ga Albanci proglasili novim "najboljim prijateljem". On se uopšte nije mnogo bunio, šta više, obećao je da će krenuti stopama svog prethodnika.

Foto: Youtube/ PrintscreenBaš kao i Engel, i Tores dolazi iz Bronksa koji je prenaseljen albanskom populacijom. Komšije su mu bili Albanci, a predstavlja i okrug koji nosi naziv "Mala Albanija", što je snažno i uticalo na njegove stavove prema Kosovu i Srbiji. Osim toga, postoji još jedna nit koja spaja njega i Engela Eliota - prijateljstvo sa albanskim biznismenom i lobistom Harijem Barjaktarijem.

 

- Što se tiče albanskih pitanja, kongresmen Tores obećava da će slediti put Eliota Engela - napisao je Barjaktari.

 

U ranijim objavama na Tviteru često je podržavao Albance a osuđivao Srbe, a jednom prilikom se oglasio sledećim rečima:

- Razgovarao sam sa kosovskim ministrom spoljnih poslova o potrebi obezbeđivanja pravde za ratne žrtve koje je sistematski ubijao i silovao u kampanji etničkog čišćenja Milošević, jedan od najgorih ratnih zločinaca u 20. veku. Milošević je bio poznat kao "Mesar Balkana", samo njegovo ime sinonim za etničko čišćenje. Među njegovim žrtvama ubistva bilo je i troje braće Bitića, američkih državljana koji su kao zarobljenici hladnokrvno pogođeni u glavu. Pravda za braću Bitić je odavno istekla."

 

 

Podsetićemo, Braća Ilija, Mehmet i Agron Bitići su bili američki državljani albanskog porekla, koji su se tokom Kosovskog rata borili u redovima terorističke organizacije OVK. 26. juna 1999. uhapšeni su od strane srpskih vlasti na administrativnoj granici sa Srbijom zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

Riči je zapravo prvi otvoreni predstavnik gej i latino populacije u američkom Kongresu. Osim toga, američkoj javnosti je poznato da je prošao kroz tešku depresiju koja je bila povezana sa njegovim seksualnim opredeljenjem, u više navrata je pričao o iskustvima sa mentalnim bolestima zbog kojih je napustio fakultet i počeo da konzumira opioide.

 

(Glas javnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR